Νέα σύλληψη κατασκόπων με ευρωπαϊκή υπηκοότητα σε νησί του Αν Αιγαίου

Τον δεύτερο μέσα σε δύο χρόνια Γερμανό υπήκοο συνέλαβαν σήμερα οι ελληνικές αρχές με την κατηγορία κατασκοπίας κατα της χώρας μας. Ο Γερμανός 65χρονος υπήκοος συνελήφθη στην Κώ με την κατηγορία της φωτογράφησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος χθες το πρωί προσέγγισε με ΙΧΕ αυτοκίνητο στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω και το φωτογράφιζε εξωτερικά. Μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο αυτοκίνητο του Γερμανού υπηκόου κιάλια και διόπτρα, καθώς επίσης και τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής.

Σε έρευνα στην κατοικία του στην Κω όπου διαμένει μόνιμα από το 2012, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις, τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω µε χειρόγραφες σημειώσεις, εξωτερικός σκληρός δίσκος, δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet, πέντε USB sticks, δύο κασέτες βιντεοκάμερας και κινητό τηλέφωνο.

Στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι του Γερμανού υπήκοου υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων της νήσου Κω. Τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά μέσα και ψηφιακά πειστήρια στάλθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω έρευνα και ανάλυση.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω.

Πρόκειται για τον δεύτερο Γερμανό υπήκοο που συλλαμβάνεται για κατασκοπία κατά της Ελλάδας μέσα σε ένα χρόνο αφού στις 2 Αυγούστου 2013 συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μαστιχοχωρίων Χίου ο 72χρονος συνταξιούχος μηχανικός Hans Hartmut Streiber. Ο εν λόγω Γερμανός συνταξιούχος στρατολογήθηκε το καλοκαίρι του 2010 από την ΜΙΤ κατά την διάρκεια διαμονή του στη Μαρμαρίδα.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωθέντα στοιχεία ο Γερμανός συνταξιούχος φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της 96 ΑΔΤΕ και κρίσιμες υποδομές του νησιού έναντι χρηματικής αμοιβής, που κυμαίνονταν από 500 έως 1.500 ευρώ τις οποίες διαβίβαζε ηλεκτρονικά κάνοντας χρήση ειδικού προγράμματος κρυπτογράφησης.

 

Εκτός από αυτό το περιστατικό στις Αρχές του μήνα συνελήφθησαν ζευγάρι Ολλανδών που φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρόδο και οι οποίοι ήταν παλιοί γνώριμοι των ελληνικών Αρχών Ασφαλείας, ενώ τον Αύγουστο του 2013, στην περιοχή του Έβρου, είχαν συλληφθεί πέντε αλλοδαποί, να κινούνται χωρίς άδεια εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή Ζώνης Ασφάλειας Προκαλύψεως στις Φέρρες Έβρου.

 

Επρόκειτο για δύο Ολλανδούς, ηλικίας 37 και 24 ετών, δύο Βέλγους, ηλικίας 32 και 24 ετών, και μια 29χρονη Γερμανίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2013,  είχαν συλληφθεί πάλι Ολλανδοί μαροκινής καταγωγής στην περιοχή.

ViaDiplomacy Newsroom