Νέα συμφωνία βασισμένη στα «θεμέλια» του Μνημονίου

Μετά από τρείς συνολικά συναντήσεις του Eurogroup συνεχείς διαβουλεύσεις, ατελείωτες συναντήσεις, περίεργες και αντικρουόμενες διαρροές, φήμες και σενάρια, Ελλάδα και ΕΕ κατάφεραν να βρούν μία λύση την οποία θα κρίνουν οι πολίτες μόλις οι λεπτομέρειες της κοινοποιηθούν.

Ήδη η “Αριστερή Πλατφόρμα” του ΣΥΡΙΖΑ έχει εμμέσως εκφράσει την αντίδραση της για την συμφωνία, αναμένοντας όπως είναι κατανοητό περισσότερες πληροφορίες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ μεταξύ της Ελλάδας και των Δανειστών μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει εννέα βασικά σημεία:

Πιο αναλυτικά η Ελλάδα θα λάβει 4μηνη παράταση του προγράμματος και όχι 6μηνη όπως είχε ζητηθεί από το Μαξίμου.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να λάβει άλλο δάνειο με όρους για την κάλυψη των υποχρεώσεων της μέχρι τον Ιούνιο οι οποίες ανέρχονται σε 6,8 δισ ευρώ αφήνει όμως την χώρα μας ακάλυπτη για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, όπου το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει σε δάνεια, τόκους και ομόλογα 13,6 δισ ευρώ.

Η επέκταση θα περιλαμβάνει αξιολόγηση από τους “Τρείς Θεσμούς” (πρώην ΤΡΟΙΚΑ) ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Ο Απρίλιος του 2015 είναι ύστατη ημερομηνία για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει και να μην εισάγει νέα μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας και χωρίς αυτά να αντικατασταθούν με ισοδύναμα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία μονομερή κίνηση η οποία θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην δημοσιονομική ισορροπία.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, ενώ όσον αφορά τα 10,9 δισ ευρώ του EFSF, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μόνο, για όσο καιρό διαρκεί η επέκταση του προγράμματος και όχι για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό θα επιστραφούν στο EFSF.

Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, να έχει παρουσιάσει υπόμνημα με τις μεταρρυθμίσεις και τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να υλοποιήσει με προσδιορισμό και του κόστους αυτών. Το υπόμνημα αυτό θα εξεταστεί από τους Δανειστές και αν ο κατάλογος που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρης, θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εαν δεν εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα θα είναι νεκρή.

Η συμφωνία δεν περιέχει νέα μέτρα λιτότητας, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα καθορίζεται με βάση την εξέλιξη και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Μέχρι τέλος Απριλίου πρέπει να έχει προσδιοριστεί το περιεχόμενο του νέου ελληνικού προγράμματος.

Ακολουθεί το κείμενο της Συμφωνίας μεταφρασμένο στα ελληνικά

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει τις εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε, μαζί με τους θεσμούς, εμπλακεί σε έντονο και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε κοινό έδαφος σήμερα.

Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση της προϋποθέσεις στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.

Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Eurogroup.

Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατούνται από EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα για τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από την EKT/SSM.

Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.

Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσμα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς, οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας ρύθμισης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.

Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές αρχές, των συμβουλών των θεσμών, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το δ.σ. του EFSF. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.