Νέες απειλές της Μόσχας – Κυρώσεις αν ο Ιερώνυμος μνημονεύσει μόνος τον Επιφάνειο

Το Συλλείτουργο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε τους Ουκρανούς σχισματικούς, δήλωσε το Σάββατο στο πρακτορείο RIA NOVOSTI ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, π. Νικολάι Μπαλασόφ, όπως μεταδίδει το orthodoxianewsagency.

«Ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μνημονεύει τον Μητροπολίτη Επιφάνιο σε κάθε λειτουργία. Αν θεωρούσαμε ότι η συλλειτουργία με τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σημαίνει την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τότε θα έπρεπε να διακόψουμε την επικοινωνία με όλους τους Προκαθήμενους των Ορθόδοξων Εκκλησιών», είπε ο π. Νικολάι.

Κατά τον π. Νικολάι Μπαλασόφ, σε καμία λειτουργία που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μετά την απόφαση της 12ης Οκτωβρίου, δεν μνημόνευε τον Επιφάνιο, και, τόνισε, ότι:

«Έτσι, οι συνέπειες που προβλέπονται στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις 17 Οκτωβρίου, μπορούν να επέλθουν σε περίπτωση που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο ίδιος θα μνημονεύσει το όνομα του επικεφαλής των σχισματικών ή με κάποιον άλλο τρόπο, μέσω π.χ. μιας επιστολής ή συλλειτουργίας θα πιστοποιήσει την αναγνώριση της μη κανονικής εκκλησίας των σχισματικών».

(πηγή: skai.gr)

ViaDiplomacy Newsroom