Νέες απώλειες σε άρματα μάχης και άνδρες για τον Τουρκικό Στρατό στο Τουρκικό Κουρδιστάν (Video)

Με αμείωτο ρυθμό και με μεγάλη ένταση συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ του PKK και των Τουρκικών Αρχών ασφάλειες, αφού μόνο τον μήνα Ιούνιο οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία έχασαν 34 άνδρες.

Πιο αναλυτικά από την 1η Ιουνίου μέχρι και την 30η Ιουνίου 2016 οι Τούρκοι έχασαν 34 άνδρες σε διαφορετικές περιοχές του Τουρκικού Κουρδιστάν και στην Κωνσταντινούπολη είτε σε αστικά κέντρα όπως στις πόλεις Nusaybin, Şemdinli στην περιοχή Vezneciler της Κωνσταντινούπολης, είτε στο ύπαιθρο στις επαρχίες Mardin, Şırnak, Hakkari, Bitlis, Adıyaman, Diyarbakır και Bingöl.

Χαρακτηριστικό των Κουρδικών επιθέσεων κατά Τουρκικών στόχων είναι εκτός από τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών η επίθεση σε προστατευόμενους χώρους με αντιαρματικούς πυραύλους και κατά ελικοπτέρων με αντιαεροπορικούς πυραύλους σοβιετικής/ρωσικής κατασκευής.

M60 MALYUTKA

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε βίντεο από το PKK όπου παρουσιάζεται η επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο 9M14 Malyutka (ΝΑΤΟ : AT-3 Sagger) εναντίον ενός τουρκικού άρματος τύπου Μ60Α3, το οποίο ήταν σταθμευμένο και προστάτευε ένα φυλάκιο του Στρατού στο όρος Namaz της επαρχίας Sirnak.

M60 MALYUTKA 1

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 2016 και δεν αναφέρθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ, αλλά όπως φαίνεται οι Κούρδοι κατάφεραν να προσεγγίσουν το φυλάκιο σε απόσταση 600 μέτρων σύμφωνα με τουρκικές πηγές και να πλήξουν το άρμα με επιτυχία.

Από το βίντεο που δημοσιεύτηκε δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η διάτρηση του πύργου ή του σκάφους του άρματος, είναι όμως εντυπωσιακό ότι οι Κούρδοι χειριστές του 9M14 Malyutka κατάφεραν να πλησιάσουν σε μικρή απόσταση παρα το γεγονός ότι το εν λόγω βλήμα μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μεταξύ 500-3000 μέτρων.

M60 MALYUTKA 2

Το σοβιετικής κατασκευής βλήμα μπορεί να διατρήσει θωράκιση μέχρι και 200 χλστ υπό γωνία 60 μοιρών, ενώ η καθοδήγηση του προς το στόχο πραγματοποιείται με τη χρήση τεχνικής Semi-automatic command to line of sight (SACLOS).

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Yom Kippur πολλά ισραηλινά άρματα μάχης Μ60Α1 καταστράφηκαν από τα Αιγυπτιακά συστήματα 9M14 Malyutka στη Χερσόνησο του Σινά.

M60 MALYUTKA 3

Τα Τουρκικά Μ60Α3 TTS διαφέρουν σε σχέση με τα Ισραηλινά Μ60Α1 στο εξοπλισμό σκόπευσης (αποστασιόμετρο laser, βαλλιστικό υπολογιστή, θερμική κάμερα, αισθητήρα ανέμου και θερμικό σκοπευτικό AN/VSG-2) και δεν φέρουν πρόσθετη θωράκιση.

Επομένως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το τουρκικό άρμα να έχει τελικά υποστεί σημαντικές ζημιές αν όχι καταστραφεί. Πάντως όπως φαίνεται στο βίντεο δεν υπάρχουν απώλειες αφού το άρμα μάχης ήταν σταθμευμένο σε θέση φύλαξης του φυλακίου.

Μετά και από την πλήρη καταγραφή των απωλειών του μήνα Ιουνίου 2016, οι Τουρκικές Αρχές Ασφαλείας απώλεσαν από τις 22 Ιουλίου του 2015 συνολικά 542 άνδρες.

https://www.youtube.com/watch?v=2ELBhYT_KlY

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.