Νέες παραγγελίες για το F/A-18E/F Super Hornet επιδιώκει ο Donald Trump

Την στήριξη του στην εταιρεία Boeing Co επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump με την συμπληρωματική του πρόταση που κατέθεσε στο Κογκρέσο αναφορικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό και πιο ειδικά για το ζήτημα των εξοπλιστικών δαπανών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση Trump πρότεινε την απόκτηση 66 επιπλέον μαχητικών F/A-18E/F Super Hornet της εταιρείας Boeing Co την περίοδο 2017-2022 εκτός από τα 14 αεροσκάφη του ιδίου τύπου που έχουν ήδη παραγγελθεί για το οικονομικό έτος 2018.

Τα αεροσκάφη αυτά θα εξοπλίσουν τις μονάδες του Αμερικανικού Ναυτικού και πρόκειται να παραδοθούν τέσσερα πακέτα, πιο αναλυτικά 23 αεροσκάφη το οικονομικό έτος 2019, 14 αεροσκάφη το οικονομικό έτος 2020, 14 αεροσκάφη το οικονομικό έτος 2021 και τέλος 15 αεροσκάφη το οικονομικό έτος 2022.

Οι παραγγελίες αυτές θα καλύψουν πρώτα από όλα τις απώλειες από ατυχήματα που έχουν ή πρόκειται να συμβούν τα επόμενα χρόνια, καθώς και να καλύψουν τα επιχειρησιακά κενά μέχρι την έλευση και ένταξη του F-35C στις τάξεις του Αμερικανικού Ναυτικού.

Η νέα αυτή παρέμβαση του Προέδρου Donald Trump έρχεται να καλύψει τις αρχικές απαιτήσεις του Ναυτικού το οποίο είχε ζητήσει στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017 την απόκτηση 26 F/A-18E/F Super Hornet για το έτος 2018, όμως τελικά η προηγούμενη κυβέρνηση ενέκρινε την απόκτηση μόνο 14 αεροσκαφών δημιουργώντας κενό στους σχεδιασμούς του Ναυτικού.

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης Trump ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ναυτικού και εμπεριέχει σημαντική πρόβλεψη για τις προμήθειες για το άμεσο μέλλον.

Παράλληλα με αυτές τις προτάσεις της κυβέρνησης Trump η κυβέρνηση του Καναδά σχεδιάζει την αγορά 18 F/A-18E/F Super Hornet ως ενδιάμεση λύση έως ότου η Αεροπορία της χώρας πραγματοποιήσει ένα νέο διαγωνισμό για την αγορά 88 μαχητικών τα οποία θα αντικαταστήσουν τα 77 εναπομείναντα CF-18 αρκετά από τα οποία πλησιάζουν το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής.

Εάν τελικά τόσο η Αμερικανική όσο και η Καναδική παραγγελία υλοποιηθούν τότε η Boeing Co θα μπορέσει να κρατήσει ανοικτή την γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους με συνολικές παραγγελίες 98 αεροσκαφών διευκολύνοντας την ανάπτυξη και εμπορική προώθηση του Advanced Super Hornet F/A-18XT Block III τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.