Νέες συντονισμένες επιθέσεις στον Τζέφρι Πάιατ από τους Ρώσους

“Ο Τζέφρι Πάιατ, και ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα (βλέπε Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη) έγινε κόκκινο πανί για την πολιτική της Μόσχας. Μάλιστα οι εξελίξεις τους προσπέρασαν τόσο πολύ που τις προηγούμενες ημέρες αναγκάστηκαν να επιτεθούν στο Αμερικανό Πρέσβη μέσα από την Ρωσία.

Σε άρθρο γνώμης του Sergey Latyshev, στην ιστοσελίδα «Tsargrad» γίνεται πλήρης αναφορά σε ότι έχει πετύχει ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, και πως έχει καταφέρει να γίνει συμπαθής στους Έλληνες, προωθώντας τα Αμερικανικά συμφέροντα.” 

Το παραπάνω είναι τμήμα άρθρου με τίτλο “Γιατί ο Τζέφρι Πάιατ στοχοποιείται από τους Ρώσους και «αγχώνει πολιτικούς στην Ελλάδα” με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε τον Μάϊο ο Αμερικανός από Ρωσικά ΜΜΕ

Την Τρίτη, ο Αμερικανός Πρέσβης δέχθηκε νέα επίθεση από Ελληνικά ΜΜΕ αυτή την φορά, και τα οποία τον παρουσίαζαν ως τον “Κυβερνήτη” της Ελλάδας. Στα ίδια άρθρα γινόταν και εκτενή αναφορά στα γεγονότα της Ουκρανίας όπου ο Τζέφρι Πάιατ ήταν Πρέσβης στο Κίεβο την επίμαχη περίοδο.

Η επίθεση αυτή δεν ήταν τυχαία την ημέρα που συνέβη, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την πρώτη άφιξη Αμερικανικού Πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του USS Carson City. Η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό αφού πραγματοποίειται λίγες ημέρες μετά την ανέλκυση ναυαγίου στο λιμάνι της πόλης που έγινε από τους Αμερικανούς, και με την ταυτόχρονη άφιξη Αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Ξεμένουν από επιχειρήματα οι Ρώσοι εναντίον του

Η νέα αυτή επίθεση στον Αμερικανό Πρέσβη έγινε για να αλλάξει η ατζέντα στην αρθρογραφία της Τρίτης στα Ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Αυτό δεν συνέβη γιατί τελικά η άφιξη του USS Carson City θεωρήθηκε πιο σημαντικό γεγονός από την επίθεση στον Τζέφρι Πάιατ.

Το επιχείρημα ότι ο ίδιος οργάνωσε το πραξικόπημα στην Ουκρανία φαίνεται πως δεν είναι ικανό από μόνο του να προβληματίσει τους Έλληνες αναγνώστες, ενώ τα επιχειρήματα για την Αλεξανδρούπολη ότι χτυπά τα “σύμβολα των Ρώσων” (τα ξενοδοχεία που μένουν οι τουρίστες (!) ) δεν έπεισαν ούτε αυτά.

Ακόμα και το επιχείρημα ότι ασκεί τέτοια πολιτική ώστε να εκδιωχθούν οι Ρώσοι από την Αλεξανδρούπολη και τα Βαλκάνια, είναι κάτι που ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης το αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις του. Εξάλλου αυτή είναι η πολιτική των ΗΠΑ που εφαρμόζει

Όμως, είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα, και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη όπου η Ρωσική παρουσία είναι πιο έντονη, και ανάλογα με τις εξελίξεις στα ενεργειακά, η Μόσχα θα αναβαθμίσει ποιοτικά ανάλογες ενέργειες

ViaDiplomacy Newsroom