Νέο διηπειρωτικό πύραυλο πρόκειται να αναπτύξουν οι ΗΠΑ σε απάντηση της ρωσικής κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών

Σταδιακά και με σχετικά μικρού μεγέθους επιμέρους εξοπλιστικά προγράμματα που ενισχύουν το πυρηνικό οπλοστάσιο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα αρχίζει να αντιδρά στην πυρηνική κούρσα εξοπλισμών που η Ρωσία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία.

Έχοντας ως αιχμή του δόρατος τους παλαιούς 45ετών βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους LGM-30G Minuteman-III και τους σύγχρονους σχετικά καινούργιους υποβρύχια εκτοξευόμενους UGM-133A Trident II D-5, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος Ground-Based Strategic Deterrent το οποίο αποσκοπεί στην σταδιακή αντικατάσταση των Minuteman-III.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών τους κεφαλών κατα την διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και ολικού εκσυγχρονισμού συνολικού ύψους 7 δισ δολαρίων κατα την διάρκεια της δεκαετίας του 2000. Στο πλαίσιο της βελτίωσης της απόδοσης του πυρηνικού οπλοστασίου της η Αεροπορία των ΗΠΑ την περίοδο εκείνη εκτόξευσε και αρκετούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους με αποστολή την ολοκλήρωση του συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Αλλά πέρα από αυτά δεν υπήρξε κάποιο θεαματικό νέο πρόγραμμα που θα ενίσχυε το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Τι περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα της Αεροπορίας των ΗΠΑ για τον διάδοχο του Minuteman-III

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της Αεροπορίας των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνη για τους LGM-30G Minuteman-III το νέο πρόγραμμα που προωθείται περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου πυραυλικού φορέα, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον παλαιό των πυραύλων Minuteman-III  και θα μπορεί να φέρει το όχημα επανεισόδου στην ατμόσφαιρα μέσα στο οποίο βρίσκεται το πυρηνικό όπλο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πύραυλοι LGM-30G Minuteman-III μπορούν να φέρουν στο όχημα επανεισόδου μοναδιαία κεφαλή την Mk.21 RV ή τρείς παλαιές πυρηνικές κεφαλές Mk.12A RV.

Ο νέος πύραυλος θα πρέπει να μπορεί να εκτοξευτεί από τα υπάρχοντα 450 σιλό των πυραύλων LGM-30G Minuteman-III και να αξιοποιεί τα υπάρχοντα κέντρα ελέγχου.

Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή η Αμερικανική Αεροπορία θα επιδιώξει να διατηρήσει την αποτρεπτική ισχύ του πυρηνικού της οπλοστασίου με χαμηλό σχετικά κόστος περιορίζοντας τον τεχνολογικό κίνδυνο ανάπτυξης ενός εντελώς νέου συστήματος.

Το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει την πλήρη αντικατάσταση των υπολογιστών και γενικότερα του Συστήματος Ελέγχου και Διοίκησης των πυρηνικών πυραύλων. Επιπλέον τρεις εταιρείες έχουν αναλάβει να σχεδιάσουν ένα νέο σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου, ενώ περισσότερα υποπρογράμματα για το Ground-Based Strategic Deterrent θα ξεκινήσουν στο προσεχές μέλλον, καθώς η ανάπτυξη του νέου πυραύλου εξελίσσεται.

Παράλληλα με τις προσπάθειες αναβάθμισης των πυραυλικών δυνατοτήτων η εταιρεία Northrop ανέλαβε να εκσυγχρονίσει την υπάρχουσα υποδομή των 450 σιλό των πυραύλων Minuteman-III και των 45 κέντρων ελέγχου του πυραυλικού συστήματος ώστε η μετάβαση στο νέο πυραυλικό σύστημα να γίνει ομαλά και σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς εργασίες τροποποίησης των υποδομών που απαιτούνται για την εκτόξευσή του.

Τον ερχόμενο Απρίλιο, η Αμερικανική Αεροπορία σχεδιάζει να προσκαλέσει τις ενδιαφερόμενες εταιρείας για ενημέρωση αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις του νέου πυραυλικού συστήματος, ενώ τον ερχόμενο Δεκέμβριο το αρμόδιο γραφείο της Αεροπορίας θα αποφασίσει εαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη φάση της τεχνολογικής ωριμότητας του.

Εάν τελική η Αεροπορία των ΗΠΑ αποφασίσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του και λάβει την σχετική χρηματοδότηση από το Κογκρέσο, τότε θα πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων από την δεκαετία του 1980 μετά την ανάπτυξη των πυραύλων LGM-118A Peacekeeper που υποτίθεται θα αντικαθιστούσαν τους Minuteman-III.

Τελικά οι πύραυλοι LGM-118A Peacekeeper παραδόθηκαν το 1986 αλλά λόγω των αμερικανο-ρωσικών συμφωνιών για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων αποσύρθηκαν το 2005 και δεν αντικατέστησαν όπως προβλεπόταν τους παλαιότερης τεχνολογίας και κατασκευής Minuteman-III, οι οποίοι σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής των ΗΠΑ, οι δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ μέχρι το 2024 θα φτάσουν τα 348 δισ δολάρια.

Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη και κατασκευή του νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού της Αεροπορίας και η δαπάνη 26 δισ δολαρίων για τους διηπειρωτικούς πυραύλους του Αμερικανικού οπλοστασίου.

Το ποσό θεωρείται πολύ μικρό όμως εκτιμάται ότι την επόμενη δεκαετία θα αυξηθεί.

Σήμερα το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο διαθέτει 794 πυραύλους LGM-30G Minuteman-III και UGM-133A Trident II D-5 με 1.642 πυρηνικές κεφαλές, ενώ το ρωσικό διαθέτει 528 χερσαία και υποβρύχια εκτοξευόμενους πυραύλους με 1.643 κεφαλές.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν σε υπηρεσία και αποθήκευση 698 LGM-30G Minuteman-III, 56 LGM-118A Peacekeeper (σε αποθήκευση) και 411 UGM-133A Trident II D-5. Επιπλέον η Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει 20 στρατηγικά βομβαρδιστικά τεχνολογίας stealth B-2A Spirit και 74 B-52H

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.