Νέο ναυπηγικό πρόγραμμα για 4 φρεγάτες εκτοπίσματος 3.000 τόνων ξεκίνησε η Τουρκία

Διαγωνισμό για την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών ξεκίνησε  το Τουρκικό υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM).

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προτάσεων ορίστηκε η 30η Νοεμβρίου 2016 και όπως αναφέρεται στην προκήρυξη το πλοίο που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί στην Τουρκία και θα ναυπηγηθεί από τα εγχώρια ναυπηγεία, αξιοποιώντας την σχετική εμπειρία που τα κρατικά ναυπηγεία στο Pendik έχουν αποκτήσει από την ναυπήγηση των 4 πρώτων κορβετών της κλάσης Ada του προγράμματος MILGEM.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αν και είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013 με την υπογραφή της σύμβασης από την εταιρεία RMK Marine του επιχειρηματία Koc για την ναυπήγηση 6 φρεγατών, ακυρώθηκε τελικά το Σεπτέμβριο του 2013 με εντολή του τότε Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της φιλικής στάσης που είχε κρατήσει ο επιχειρηματίας απέναντι στους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί.

I CLASS FRIGATE

Έκτοτε το πρόγραμμα είχε τεθεί στο περιθώριο και είχε αποφασιστεί η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των τεσσάρων πρώτων φρεγατών κλάσης Ada του προγράμματος MILGEM από τα κρατικά ναυπηγεία στο Pendik, με μελλοντική ναυπήγηση από ιδιωτικά ναυπηγεία των 4 πλοίων της νέας κλάσης. Την ίδια περίοδο το Τουρκικό Ναυτικό εργαζόταν πάνω στον προσδιορισμό των βασικών γραμμών σχεδίασης της νέας κλάσης των φρεγατών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη τα τέσσερα νέα πλοία θα έχουν μήκος 115 μέτρα και ουσιαστικά θα είναι μεγαλύτερα σε μήκος κατά 5 μέτρα σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για την κλάση φρεγατών Ι όπως έχουν κωδικοποιηθεί τα τέσσερα νέα πλοία που είχε πρόσφατα παρουσιαστεί από το Τουρκικό Ναυτικό.

Η νέα κλάση φρεγατών θα έχει εκτόπισμα άνω των 3.000 τόνων τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με ένα κύριο πυροβόλο ΟΤΟMELARA SUPER RAPIDO των 76χλστ/62, 16 εκτοξευτές Mk41 VLS εξοπλισμένους με 64 πυραύλους RIM-162 Block-2 ESSM, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας RGM-84G Harpoon Block 1G ή τους τουρκικής κατασκευής πυραύλους Atmaca, και οκτώ πυραύλους cruise τουρκικής κατασκευής τύπου Gezgin. Επιπλέον θα διαθέτουν δύο σταθεροποιημένες τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού τουρκικής κατασκευής STOP εξοπλισμένες με ένα πυροβόλο των 25 χλστ και ένα σύστημα εγγύς άμυνας κατά πυραύλων τύπου Mk-15 Phalanx.

MILGEM G

Όσον αφορά τον νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό των φρεγατών αυτός αποτελείται από ένα ραντάρ 3D πολλαπλών αποστολών Smart-S Mk2, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ARES-2N της τουρκικής Aselsan, ένα ηλεκτροπτικό σύστημα AselFLIR 235, ένα σύστημα ελέγχου πυρός για STING EO Mk2 για το κύριο πυροβόλο, ένα ραντάρ ALPER LPI, σύστημα προειδοποίησης προσπίπτουσας ακτινοβολίας Laser, το τουρκικής κατασκευής σόναρ γάστρας TBT-01 Yakamoz και το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης GENESIS ADVENT.

Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι η ναυπήγηση των τεσσάρων πλοίων θα μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το 2023 αφού η σχετική εμπειρία που αποκτήθηκε από την ναυπήγηση των τεσσάρων κορβετών της κλάσης Ada καθώς και η ολοκλήρωση στα πλοία συστημάτων τα οποία είναι γνώριμα στους τεχνικούς εγγυούνται ταχύτερους χρόνους ναυπήγησης.

Στόχος είναι η παράλληλη ναυπήγηση δύο πλοίων κάθε φορά, ώστε το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί σύντομα.

Οι τέσσερις φρεγάτες κλάσης Ι θα αντικαταστήσουν τις τέσσερις φρεγάτες τύπου MEKO 200 Track I κλάσης Yavuz, ενώ οι τέσσερις κορβέτες κλάσης Ada θα αντικαταστήσουν τις έξι τύπου A69 Aviso.

Το επόμενο βήμα του τουρκικού ναυτικού εξοπλιστικού πρόγράμματος είναι η ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.