Νέο «No ships, no troops, no flags»;

Να φύγουν τα πολεμικά πλοία για να αρχίσει ο διάλογος. Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ζητώντας να υπάρξει ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν εκεί θα αποσυρθούν ώστε να λάβουν χώρα οι συνομιλίες» σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ο οποίος κράτησε, και αυτός, ίσες αποστάσεις για μια κρίση στην οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τουρκία.

Η αναφορά του Μάικ Πομπέο για απόσυρση πλοίων αφορά και τα Ελληνικά πλοία τα οποία βρίσκονται στην περιοχή για να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Μια ταυτόχρονη απόσυρση πλοίων θα μας γυρίσει στην εποχή των Ιμίων όπου οι Αμερικανοί με το «No ships, no troops, no flags» απαίτησαν την απόσυρση των δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, μια απόσυρση όπου χαμένη βγήκε η Ελληνική πλευρά, και η οποία αποσύρθηκε από δική της περιοχή.

Οι Αμερικανοί θα πρέπει καταλάβουν ότι μια νέα τους παρέμβαση που θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτά των Ιμίων, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην σχέση τους με τον Ελληνικό λαό, προβλήματα που θα έχουν αντίκτυπο στην Ελληνική κυβέρνηση. Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, θα δει την δημοσκόπηση που έχει στα χέρια της με την θετική ψήφο των Ελλήνων που ξεπερνά το 75% για την νέα Ελληνοαμερικανική σχέση, να κατρακυλά σε μονοψήφιο αριθμό.

Σε αυτή την περίπτωση το κλίμα δεν θα μπορεί να το αλλάξει ούτε ο Τζέφρι Πάιατ, ο διπλωμάτης που ήταν η αιτία να φτάσει το ποσοστό αυτό για πρώτη φορά σε αυτό το νούμερο

ViaDiplomacy Newsroom