Νέο πύραυλο κατα δορυφόρων και βαλλιστικών πυραύλων δοκίμασαν οι Ρώσοι

Την δεύτερη επιτυχημένη δοκιμή του αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος Α-235 Nudol πραγματοποίησε η Ρωσία στο διαστημικό κέντρο Plesetsk. Πρόκειται για τον νέο υπό ανάπτυξη πύραυλο ο οποίος θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα πύραυλο A-135 Samolet.

Ο νέος πύραυλος είχε δοκιμαστεί στις 18 Νοεμβρίου και επιβεβαιώνει την βελτίωση των αντιπυραυλικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, ένας τομέας στον οποίο η Μόσχα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα μετά και από την ανάπτυξη αντιβαλλιστικών συστημάτων SM-3 Block IB SM-3 Block IIA του ΝΑΤΟ στην Ρουμανία  και στην Πολωνία αντίστοιχα.

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα μπορεί επιπλέον να αναχαιτίσει δορυφόρους συλλογής πληροφοριών και επικοινωνιών επιτρέποντας καθιστώντας το Α-235 Nudol ένα όπλο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολλαπλασιαστή ισχύος.

Ο νέος πύραυλος θα εκτοξεύεται από σταθερές βάσεις αξιοποιώντας τα σιλό τύπου  51T6 (Gorgon).

Ο αντιβαλλιστικός πύραυλο Α-235 Nudol χρησιμοποιεί ως κύριο υποσύστημα εκσυγχρονισμένους πυραύλους τύπου 53T6 (γνωστοί επίσης και ως SH-08 ή PRS-1) εξοπλισμένους με συμβατικές κεφαλές.

Το νέο βλήμα έχει εμβέλεια 100 χλμ και μπορεί να φτάσει τα 300 χλμ σε ύψος.

Για την λειτουργία του το σύστημα χρησιμοποιεί το ραντάρ παθητικής ηλεκτρονικής σάρωσης για στόχους πέρα από τον ορίζοντα τύπου Don-2N με εμβέλεια 3.700 χλμ και το ραντάρ Don 2NP / 5N20P.

Το νέο πυραυλικό σύστημα κατασκευάζεται από τις εταιρείες Novator και JSC Concern VKO Almaz-Antey.

Το Α-235 Nudol αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας στην ανάπτυξη των αμερικανικών αντιβαλλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη που έχουν σύμφωνα με το ΝΑΤΟ ως σκοπό τους την προστασία της γηραιάς ηπείρου από τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.