Νέο ταχύπλοο σκάφος ειδικών επιχειρήσεων ελληνικής ναυπήγησης για την ΔΥΚ

Με ένα ακόμη ταχύπλοο σκάφος ειδικών αποστολών ενισχύθηκε η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού. Πιο συγκεκριμένα ένα νέο σκάφος ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης παραδόθηκε στην ΔΥΚ στο λιμάνι της Χαλκίδας την περασμένη Τετάρτη, ενισχύοντας το στόλο των πλωτών μέσων της επίλεκτης δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για ένα σκάφος με συνολικό μήκος 13 μέτρα κατασκευασμένο εξολοκλήρου από κράμα αλουμινίου, το οποίο σχεδιάστηκε από Έλληνες ναυπηγούς και κατασκευάστηκε στην χώρα μας αποκλειστικά από Έλληνες μηχανικούς.

SB2

Η ναυπήγηση του σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αφού σχεδόν 40 χρόνια μετά από την ναυπήγηση των τριών ταχύπλοων σκαφών κλάσης Παναγόπουλος, κατασκευάζεται ξανά από ελληνικά χέρια ένα ταχύπλοο σκάφος υψηλών επιδόσεων από κράμα αλουμινίου. Το σκάφος διαθέτει δυο μηχανές τοποθετημένες στο εσωτερικό του σκάφους τύπου Volvo Penta 370 ίππων, οι οποίες επιτρέπουν στο σκάφος να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 38-40 κόμβους, ενώ η ταχύτητα πλεύσης του εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 34-35 κόμβους.

SB3

Το πλήρωμα του σκάφους είναι διμελές ενώ μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό του και αριθμό πλήρως οπλισμένων ανδρών. Επιπλέον το σκάφος διαθέτει και θέση οπλισμού στην πλώρη η οποία μπορεί να δεχτεί πυροβόλο των 12,7 χλστ. Το συγκεκριμένο σκάφος αποτελεί δωρεά ιδιώτη προς την ΔΥΚ και το ελληνικό κράτος, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε ώς Έθνος και κράτος υπάρχουν ακόμη Έλληνες πατριώτες που δεν διστάζουν να δαπανήσουν μέρος της περιουσίας τους για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύς της χώρας . 

SB4

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.