Το νέο τροχοφόρο αυτοκινούμενο πυροβόλο Yavuz T-155 θα παρουσιάσει στην έκθεση IDEF-2017 η τουρκική ΜΚΕ

Ένα νέο αυτοκινούμενο πυροβόλο των 155 χλστ πρόκειται να παρουσιάσει η εταιρεία ΜΚΕ την επόμενη εβδομάδα στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2017 στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για το τροχοφόρο πυροβόλο Yavuz T-155 το οποίο αποτελεί την νεώτερη έκδοση του γνωστού πυροβόλου Panther των 155 χλστ/52 διαμετρημάτων τοποθετημένο επί τροχοφόρου οχήματος 6×6 υψηλής ευκινησίας. Το όχημα έχει συνολικό μήκος 10,8μέτρα πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 4,1 μέτρα, ενώ το βάρος του εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος.

Το πυροβόλο του συστήματος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά τύπου Μ107 τα οποία επιτυγχάνουν εμβέλεια 18 χλμ, τα πυρομαχικά τύπου Μ549Α1 (RAP/HE) τα οποία επιτυγχάνουν εμβέλεια 30 χλμ, τα πυρομαχικά τύπου MKE MOD 274 ERFB/BB τα οποία επιτυγχάνουν εμβέλεια 40 χλμ, καθώς και το σύνολο των ΝΑΤΟικών πυρομαχικών που μπορούν να επιτύχουν εμβέλεια μέχρι και 30 χλμ και τα ΝΑΤΟικά πυρομαχικά που χρησιμοποιούν προωθητικό ΒΒ και μπορούν να επιτύχουν εμβέλεια 40 χλμ.

Το πυροβόλο μπορεί να επιτύχει ρυθμό βολής 6 βλήματα το λεπτό, μπορεί να βάλει 3 βλήματα σε 15 δευτερόλεπτο εφόσον χρειαστεί, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να διατηρήσει ρυθμό βολής 2 βλήματα το λεπτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον το  Yavuz T-155 περάσει τις δοκιμές αποδοχής από τον Τουρκικό Στρατό θα κατασκευαστούν συνολικά 150 πυροβόλα τα οποία θα συμπληρώσουν τα υπάρχοντα αυτοκινούμενα πυροβόλα 276 Firtina T-155 που διαθέτουν τον ίδιο σωλήνα.

Τα τροχοφόρα πυροβόλα διαθέτουν μεγαλύτερη ευκινησία από τα ερπυστριοφόρα, αφού χάρις στο μικρότερο βάρος και διαστάσεις τους δεν έχουν περιορισμούς αναφορικά με την κίνηση επί οδών και γεφυρών,  μπορούν να βάλουν και να απομακρυνθούν από την περιοχή βολής ταχύτητα, ενώ χάρις στον ταχύτητα ρυθμό βολής του πυροβόλου μπορούν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στον αντίπαλο μέσα σε 1 μόλις λεπτό.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.