Νεώτερες εξελίξεις στο οπλοστάσιο του τουρκικού πυροβολικού

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αναβάθμιση του τουρκικού πυροβολικού δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το πρόγραμμα της κατασκευής των αυτοκινούμενων πυροβόλων T-155 Firtina των 155/52 χλστ ολοκληρώθηκε το 2014 με την κατασκευή συνολικά 280 πυροβόλων.

Όπως αναφέρουν οι τουρκικές πηγές τα πυροβόλα που κατασκευάστηκαν ανήκουν στην πρώτη παρτίδα (Batch-1). Η δεύτερη παρτίδα (Batch-2) του προγράμματος θα περιλαμβάνει την κατασκευή τροχοφόρων οχημάτων 8×8 επί των οποίων θα εγκατασταθεί το πυροβόλο των 155/52 χλστ του συστήματος T-155 Firtina.

Όπως αναφέρουν οι τουρκικές πηγές το πρότυπο για το τουρκικό πρόγραμμα θα είναι το γαλλικό τροχοφόρο πυροβόλο Ceaser. Συνολικά θα κατασκευαστούν λιγότερες μονάδες από τα 280 πυροβόλα T-155 Firtina που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και θα αντικαταστήσουν τα εκσυγχρονισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα M52T και M44T αρχής γενομένης την περίοδο 2018-2019.

Όσον αφορά το όχημα ανεφοδιασμού των πυροβόλων Poyraz ARV συνολικά πρόκειται να κατασκευαστούν μόλις 72 μονάδες μέχρι το 2018.

Ένα ακόμη πρόγραμμα με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον μιας και αφορά τις αερομεταφερόμενες και τις δυνάμεις πεζοναυτών του τουρκικού Στρατού είναι η ανάπτυξη του ελαφρού πυροβόλου των 105 χλστ Boran το οποίο πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές επιτυγχάνοντας εμβέλεια 17 χλμ με πυρομαχικά της τουρκικής εταιρείας ΜΚΕΚ.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται οι δοκιμές του Συστήματος Ελέγχου Πυρός του πυροβόλου από την εταιρεία Aselsan.

Το νέο πυροβόλο είναι ελαφρύ ώστε να μπορεί να μεταφέρεται από ελικόπτερα και να ρυμουλκείται από οχήματα 4×4 των Πεζοναυτών, ενώ μια δεύτερη έκδοση του θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση του επί οχήματος 4×4.

Τέλος σε υπηρεσία βρίσκεται η κατευθυνόμενη με σύστημα GPS/INS ρουκέτα μεγάλης εμβέλειας Τ-300 Kasirga-G των 302χλστ. Η αναβαθμισμένη ρουκέτα διαθέτει χάρις στο σύστημα καθοδήγησης το οποίο αποτελείται από το σύστημα GPS/INS και ζεύγη πτερυγίων μεγάλη εμβέλεια και ακρίβεια.

Η συγκεκριμένη ρουκέτα εκτοξεύεται από ένα τετραπλό εκτοξευτή και αποτελεί σημαντική αναβάθμιση του τουρκικού πυροβολικού αφού η νέα αναβαθμισμένη ρουκέτα μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 120+ χλμ σε σχέση με την αρχική η οποία είχε εμβέλεια 80-100 χλμ και σαφώς μικρότερη ακρίβεια με πιθανότητα κυκλικού σφάλματα 1000 μέτρα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.