Νετανιάχου: Ελπίζω σύντομα να έχουμε ευχάριστα νέα για τους ομήρους

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι σημειώνεται πρόοδος στις προσπάθειες επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν ευχάριστα νέα», είπε χαρακτηριστικά στην πρώτη του αντίδραση για τις αναφορές ότι Ισραήλ και Χαμάς είναι κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα, μετά την επίθεσή της στην επικράτεια του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Κάνουμε πρόοδο. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε πολλά, ούτε καν αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε μιλώντας σε εφέδρους, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Διαδοχικές συνεδριάσεις

«Υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων μας» το υπουργικό συμβούλιο έχει οριστεί να συνεδριάσει στις 8 μ.μ. σήμερα, αναφέρει επίσης το γραφείο του Ισραηλινου πρωθυπουργού.

Πριν από τις 8 μ.μ. συνάντηση θα συνεδριάσουν επίσης το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

Πολλά μέσα στο Ισραήλ αναφέρουν ότι αξιωματούχοι συναντώνται για να δώσουν την τελική έγκριση για την συμφωνία με τη Χαμάς.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πολλές αναφορές ότι μια συμφωνία είναι πολύ κοντά μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για ανταλλαγή των ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές και ολιγοήμερα κατάπαυση του πυρός.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ και έπειτα από το πλήρες υπουργικό συμβούλιο. Και οι δύο αυτές εγκρίσεις θα μπορούσαν να δοθούν γρήγορα, μέσω τηλεφώνου.

Κατάρ: «Πιο κοντά από ποτέ» η συμφωνία για τους ομήρους της Χαμάς

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται στο «πλησιέστερο σημείο» για μια συμφωνία και έχουν φτάσει στο «τελικό στάδιο», σύμφωνα με το Κατάρ που συντονίζει ως διαμεσολαβητής τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που είχαμε ποτέ για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ Αλ-Ανσαρί, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα «κρίσιμο και τελικό στάδιο».

Νωρίτερα σήμερα ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, υποστήριξε ότι είναι κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας.

Χθες το βράδυ την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, είχε εκφράσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας τελετής στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς οι διπλωματικές και επιχειρησιακές προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των ομήρων συνεχίζονται όλο το εικοσιτετράωρο.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πολλές αναφορές ότι μια συμφωνία είναι πολύ κοντά. Την Κυριακή ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post έκανε λόγο για συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων (γυναίκες και παιδιά) που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ επιδιώκει την απελευθέρωση 100 γυναικών και παιδιών που πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς, ενώ η τρομοκρατική ομάδα έχει δηλώσει την προθυμία της να απελευθερώσει 70.

Παρόμοιες πληροφορίες έδωσαν δυο πηγές με γνώση των συνομιλιών στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Όπως είπαν, οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

ViaDiplomacy Newsroom