Νετανιάχου και Λαπίντ απαντούν στον Ερντογάν

Απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη», που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη Λωρίδα της Γάζας, έδωσαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έλι Κοέν.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος συνομίλησε με τον επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Samaritan’s Purse, η οποία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε άτομα που έχυν ανάγκη, είπε, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο πως «αποκαλεί το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος, αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς». Όμως, δεν σταμάτησε εκεί, προσθέτοντας πως «βομβάρδισε τουρκικά χωριά, εντός των συνόρων της Τουρκίας. Δεν θα δεχθούμε κηρύγματα από αυτόν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Αυτοί που φιλοξενούν αρχιτρομοκράτες και ενθαρρύνουν τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα κηρύξουν ηθική στο κράτος του Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και βρίσκεται για άλλη μια φορά στη λάθος πλευρά της ιστορίας, δίπλα στην εξύμνηση των σφαγών στο Ιράν, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη. Το κράτος του Ισραήλ είναι κράτος δικαίου, που λειτουργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσει τον πόλεμό του κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία είναι χειρότερη από το ISIS».

Λαπίντ: Μην κάνεις μαθήματα ηθικής, έχεις απεχθές ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επιτέθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφότου ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «κράτος τρομοκράτη».

«Δεν θα πάρουμε μαθήματα ηθικής από τον πρόεδρο Ερντογάν, έναν άνθρωπο με απεχθές ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε ο Λαπίντ στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

«Το Ισραήλ αμύνεται ενάντια στους βάναυσους τρομοκράτες της Χαμάς-ISIS, σε μερικούς από τους οποίους έχει επιτραπεί να επιχειρούν κάτω από τη στέγη του Ερντογάν», ανέφερε. Μέλη και ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς ζουν σήμερα στην Τουρκία.

ViaDiplomacy Newsroom