Νυχτερινή αμφίβια άσκηση της 32ης ΤΞΠΖΝ προς ενίσχυση φίλιων δυνάμεων στο Αν. Αιγαίο

Νυχτερινή αμφίβια άσκηση προς ενίσχυση φίλιων μονάδων σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου πραγματοποίησε κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών , στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ» του Στρατού Ξηράς και της ΤΑΜΣ «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 2016» του Πολεμικού Ναυτικού.

2

Ή άσκηση πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο και σε αυτή συμμετείχαν εκτός της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών,  μονάδες της 95 ΑΔΤΕ,  της 1ης Ταξιαρχίας αεροπορίας Στρατού και του 2ου ΣΕΗΠΠΕΠ.

3

Οι αμφίβιες επιχειρήσεις αποτελούν ίσως από τις πλέον σύνθετες αποστολές που καλούνται να φέρουν σε πέρας οι Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας. Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της νύκτας γεγονός που αύξησε το βαθμό δυσκολίας των συμμετεχόντων μονάδων.

11

Προσωπικό και μέσα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών,  μεταφέρθηκαν στη Ρόδο (Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ – ΠΕ/95 ΑΔΤΕ) με δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, κάτω από συνθήκες σκότους, όπου αποβιβάσθηκαν και  αναπτύχθηκαν σε επιλεγμένες θέσεις.

12

Μονάδες της 95 ΑΔΤΕ εφάρμοσαν διαδικασίες του Σχεδίου Υποδοχής Ενισχύσεων της νήσου.

1

Επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού υποστήριξαν της ενέργεια της 32ης Ταξιαρχίας Πεζικού από αέρος.

7

Το 2ο ΣΕΗΠΠΕΠ εφάρμοσε διαδικασίες του διακλαδικού δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου (Command and Control-C2) στην ΠΕ/95 ΑΔΤΕ διεξήγαγε επιχειρησιακή εκπαίδευση Ηλεκτρονικού  Πολέμου και αποστολές Συλλογής Πληροφοριών και Ηλεκτρονικής Επιτήρησης με την εκτέλεση πτήσεων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Sperwer.

6

Στην άσκηση συμμετείχαν από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού δύο αποβατικά πλοία μια πυραυλάκατος και μία φρεγάτα. Η Αεροπορία Στρατού συμμετείχε με αριθμό ελικοπτέρων AH-64D Apache καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47SD Chinook και UH-1H

14

25

24

18

17

22

21

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.