Νίγηρας – Απορίφθηκε και το αίτημά της Βικτόρια Νούλαντ να συναντηθεί με τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ

Η Aμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ αποκάλυψε χθες Δευτέρα πως συναντήθηκε στη Νιαμέ με τους πραξικοπηματίες που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα την 26η Ιουλίου και είχε «δύσκολες» συνομιλίες μαζί τους, που δεν επέτρεψαν να εξευρεθεί λύση.

«Οι συνομιλίες αυτές ήταν εξαιρετικά ειλικρινείς και κάποιες στιγμές αρκετά δύσκολες», είπε η κυρία Νούλαντ σε δημοσιογράφους τηλεφωνικά, προσθέτοντας πως οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στη Νιαμέ έχουν «συναίσθηση» των κινδύνων που ενέχει η ενδεχόμενη σύναψη συμμαχίας με τη Ρωσία.

Ακόμη, η δεύτερη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι πραξικοπηματίες αψήφησαν την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη και ότι τα αίτηματά της να συναντηθεί με τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ και με τον επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος δεν ικανοποιήθηκαν.

Η κυρία Νούλαντ διευκρίνισε πως συναντήθηκε με τον Μουσά Σαλά Μπαρμού, τον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου, και άλλους αξιωματικούς του στρατού, μέλη της ομάδας του. Όμως δεν της δόθηκε η ευκαιρία να δει ούτε τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον Αμπντουραμάν Τιανί, ούτε τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπαζούμ, ακόμη κρατούμενο.

Η υφυπουργός είπε ότι πρότεινε «επιλογές» για να τερματιστεί το πραξικόπημα, προσφέροντας τις «καλές υπηρεσίες» των ΗΠΑ «αν υπάρχει η βούληση για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως «δεν θα έλεγα πως η προσφορά φάνηκε να λαμβάνεται υπόψη καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

«Ελπίζω πως θα κρατήσουν ανοικτή την πόρτα στη διπλωματία. Τους κάναμε αυτή την πρόταση. Θα δούμε», πρόσθεσε.

ΚλείσιμοΣύμφωνα με την κυρία Νούλαντ, ο στρατηγός Μπαρμού είναι πλήρως ενήμερος για τη συνεργασία των ΗΠΑ με τον Νίγηρα, λόγω της σχέσης του με τις ειδικές δυνάμεις στο παρελθόν.

«Οι άνθρωποι που έλαβαν αυτή την απόφαση [σ.σ. να προχωρήσουν στο πραξικόπημα] κατανοούν πολύ καλά τους κινδύνους που ενέχει για την εθνική κυριαρχία τους μια πρόσκληση στη Βάγκνερ», σημείωσε η υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων που είναι παρούσα στην περιοχή, ιδίως στο γειτονικό Μάλι

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom