Νίκη της Ουκρανίας είναι η ήττα της Κίνας – Γιατί το Πεκίνο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρήνη

Στη διεθνή διπλωματία, η Κίνα είναι γνωστή για την «λεπτότητα» της. Σπάνια το Πεκίνο προκαλεί αντιδράσεις. Ωστόσο, σε πρόσφατη συνάντηση Κίνας-ΕΕ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξεπλάγησαν από την ευθύτητα του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, ο οποίος φέρεται να είπε στους ομολόγους του ότι η Κίνα δεν θα δεχτεί την ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μερικοί άνθρωποι που συμμετείχαν στη συνάντηση εξεπλάγησαν από την αυστηρότητα του μηνύματος του Wang, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής στην Κίνα. Αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Costa και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στο Πεκίνο αργότερα αυτόν τον μήνα για μια εμπορική σύνοδο κορυφής.

Αυτή ήταν η πιο άμεση δήλωση της Κίνας υπέρ του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, φέρεται να δήλωσε στην Κάγια Κάλας, στις 3 Ιουλίου ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να χάσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία, εν μέσω φόβων ότι οι ΗΠΑ θα στραφούν προς το Πεκίνο, ανέφερε η SCMP, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τη συζήτηση.

Ουκρανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία χωρίς τη βοήθεια της Κίνας. Ωστόσο, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστήριζε πάντα ότι η χώρα «δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος» στον πόλεμο και παραμένει «ουδέτερη» στον τριετή πόλεμο.

Ωστόσο, η τελευταία δήλωση του συνήθως ήπιου Wang Yi υποδηλώνει ότι η Κίνα δεν ανησυχεί πλέον για τη διατήρηση της ουδετερότητας σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτή η ξαφνική και δραματική αλλαγή τόνου από το Πεκίνο ήταν ανησυχητική για τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Τα σχόλια του Wang, σύμφωνα με πληροφορίες, υποδηλώνουν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να εξυπηρετήσει τις στρατηγικές ανάγκες της Κίνας, καθώς η προσοχή των ΗΠΑ έχει απομακρυνθεί από την αυξανόμενη προετοιμασία του Πεκίνου για την έναρξη μιας πιθανής εισβολής στην Ταϊβάν.

Η υποστήριξη της Κίνας στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας

Παρά τους δηλωμένους ισχυρισμούς της Κίνας για ουδετερότητα, το Πεκίνο έχει γίνει μια κρίσιμη οικονομική σανίδα σωτηρίας για τη Ρωσία, ειδικά μετά τις δυτικές κυρώσεις που απομόνωσαν τη Μόσχα από τις παγκόσμιες αγορές. Αυτή η υποστήριξη βοήθησε τη Ρωσία να διατηρήσει την οικονομία και την πολεμική της μηχανή.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2023 , σημειώνοντας αύξηση 64% σε σχέση με τα στοιχεία του 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Κίνα είναι ήδη ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.Συγκεκριμένοι τομείς σημείωσαν τεράστια άνοδο. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων στη Ρωσία έφτασαν τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023, από 6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022.Πέρυσι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι περίπου το 70% των εργαλειομηχανών και το 90% των μικροηλεκτρονικών που εισάγει η Ρωσία προέρχονται από την Κίνα. Αυτά τα μικροηλεκτρονικά είναι κρίσιμα για την κατασκευή 

πυραύλων, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών .Το Πεκίνο εξάγει επίσης στη Ρωσία είδη διπλής χρήσης αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κάθε μήνα, σύμφωνα με ανάλυση των κινεζικών τελωνειακών δεδομένων από το think tank Carnegie Endowment.Σύμφωνα με το Carnegie Endowment , η Κίνα προμήθευσε το 89% των εισαγωγών της Ρωσίας σε αγαθά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο υψηλής προτεραιότητας ελέγχου εξαγωγών της G7 το 2023, από 32% το 2021. Αυτός ο κατάλογος περιελάμβανε ημιαγωγούς, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και εργαλειομηχανές .Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings , οι κινεζικές εταιρείες πιθανότατα παρέχουν νιτροκυτταρίνη , ένα βασικό συστατικό στα προωθητικά για όπλα, καθώς και άλλα υλικά όπως στρατιωτικά οπτικά, κινητήρες drones και δορυφορική τεχνολογία .Επιπλέον, έως και το 90% του εμπορίου Ρωσίας-Κίνας πραγματοποιείται στα δικά τους νομίσματα (γιουάν και ρούβλια) αντί για δολάρια ΗΠΑ, μειώνοντας την εξάρτηση της Μόσχας από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα.Εν τω μεταξύ, το RUSI, ένα think tank με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε επίσης για την πιθανή χρήση του κινεζικού δορυφορικού δικτύου για πληροφορίες στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2023, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε μια κινεζική εταιρεία για την παροχή δορυφορικών εικόνων ουκρανικών τοποθεσιών στον Όμιλο Wagner.

Τον Απρίλιο του 2025, η Ουκρανία κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι προμήθευσε όπλα και πυρίτιδα στη Ρωσία, αν και δεν προσκομίστηκαν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία.Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι, μέχρι στιγμής, η βοήθεια της Κίνας προς τη Ρωσία ήταν ουσιαστική αλλά με λεπτές αποχρώσεις, εστιάζοντας στις εμπορικές σχέσεις, τα είδη διπλής χρήσης, τα είδη υψηλής προτεραιότητας και τη γεωχωρική νοημοσύνη, αποφεύγοντας παράλληλα την άμεση θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια.Αυτή η κινεζική βοήθεια ήταν κρίσιμη για να επιτρέψει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά τις εξουθενωτικές δυτικές κυρώσεις.Αυτό που καθιστά περίεργη τη βοήθεια της Κίνας προς τη Ρωσία είναι το γεγονός ότι η ίδια η Κίνα μοιράζεται σύνορα μήκους 4.209 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, και ορισμένα τμήματα των συνόρων αμφισβητούνται. Η Κίνα ιστορικά έχει μια αντιπαλότητα με τη Σοβιετική Ένωση, και εξακολουθούν να υπάρχουν ανεπίλυτα εδαφικά ζητήματα μεταξύ των δύο στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.Ωστόσο, παρά αυτά τα ακανθώδη ζητήματα, γιατί η Κίνα παρέχει ολοκληρωτική υποστήριξη στη Ρωσία; Και, ακόμη πιο σημαντικό, γιατί, μετά το πρόσχημα της διατήρησης ουδετερότητας για τρία χρόνια, η Κίνα υποστηρίζει τώρα ανοιχτά μια αποφασιστική ρωσική νίκη στον πόλεμο;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κίνας

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εξυπηρετεί πολλά στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει περισσότερες στρατηγικές νίκες επί της Ρωσίας τα τελευταία τρία χρόνια από ό,τι στις τρεις δεκαετίες που έχουν περάσει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, οι οποίες ιστορικά έχουν υιοθετήσει ουδέτερη στάση απέναντι στη Ρωσία, είναι πλέον μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Μετά από δεκαετίες νάρκης, η Ευρώπη παίρνει επιτέλους στα σοβαρά την άμυνα και, για πρώτη φορά από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών δαπανά πάνω από το δύο τοις εκατό του ΑΕΠ της για την άμυνα.

Χώρες όπως η Γερμανία, μια ευρωπαϊκή οικονομική και βιομηχανική δύναμη, εγκαταλείπουν τον ιστορικό αυτοεπιβαλλόμενο περιορισμό τους στον μιλιταρισμό.

Οι ΗΠΑ μπορούν να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τα όπλα τους σε πραγματική μάχη εναντίον της Ρωσίας, και το Πεντάγωνο μπορεί να υποβαθμίσει το Κρεμλίνο, τα αποθέματα όπλων του και τον στρατό του χωρίς να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος.

Παρά τα πολυάριθμα αυτά πλεονεκτήματα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εργάζεται υπερωρίες για να επιτύχει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο από την πρώτη ημέρα της θητείας του.

Αντιθέτως, η Κίνα, υποτίθεται ότι είναι φίλη της Ρωσίας, θέλει αυτός ο πόλεμος να παραταθεί και να συνεχιστεί. Τι εξηγεί αυτή την αντίφαση;

Ο «χρόνος αγοράς» της Κίνας

Στην εποχή των μεταρρυθμίσεων μετά τον Μάο στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ υιοθέτησε την πολιτική του «taoguang yanghui» ( Κρύψε τη δύναμή σου, περίμενε την υπομονή σου).

Η πολιτική συνεπαγόταν την αποφυγή προκλήσεων από τις δυτικές δυνάμεις ή την εμπλοκή σε δαπανηρούς πολέμους, εστιάζοντας αντ’ αυτού στην εσωτερική ανάπτυξη και στην στρατιωτική και τεχνολογική πρόοδο μέχρι το Πεκίνο να είναι αρκετά ισχυρό για να αμφισβητήσει τις δυτικές δυνάμεις.

Η Κίνα ακολούθησε αυτήν την πολιτική με ευλάβεια μέχρι περίπου το 2000, όταν άρχισε σταδιακά να επιβάλλεται.

Χρειάστηκε στις ΗΠΑ σχεδόν μια δεκαετία για να συνειδητοποιήσουν τη μνημειώδη αλλαγή. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη στρατηγική «Στροφή προς την Ασία» τον Νοέμβριο του 2011 για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της Κίνας.

Ο Τραμπ έδωσε περαιτέρω ώθηση σε αυτή τη σκέψη, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θεωρούσαν την Κίνα, και όχι τη Ρωσία, ως τον κύριο αντίπαλό τους. Ωστόσο, αυτή η μετατόπιση πολιτικής στις ΗΠΑ κλονίστηκε από δύο γεγονότα:

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν το 2020 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ανάγκασαν τις ΗΠΑ να παραμείνουν συγκεντρωμένες και να επενδύσουν στην Ευρώπη. Αν και ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο το 2025, δεν είναι σε θέση να τερματίσει τον πόλεμο και να στρέψει την προσοχή του στην Κίνα.

Υπάρχει ένα αστείο που κυκλοφορεί στην Κίνα και λέει ότι μια κατάσταση «win-win» σημαίνει ότι η Κίνα κερδίζει δύο φορές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αυτή η κατάσταση «win-win» για το Πεκίνο.

Αφενός, αποδυναμώνει τη Ρωσία, ωθώντας την πλήρως στη σφαίρα επιρροής της Κίνας. Από την άλλη πλευρά, διατηρεί τις ΗΠΑ απασχολημένες στην Ευρώπη, επιτρέποντας στο Πεκίνο να περνάει απαρατήρητο ενώ προετοιμάζεται για μια πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν.

Αυτή είναι η ενημερωμένη έκδοση της πολιτικής «αγοράς χρόνου» του Ντενγκ Σιάο Πινγκ.

Καθώς ο Τραμπ εντείνει τις προσπάθειές του για κατάπαυση του πυρός, το Πεκίνο ανεβάζει τους πυλώνες και διπλασιάζει την υποστήριξή του προς τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, αναφέρθηκε ότι ένα κινεζικό σύστημα λέιζερ κατά των drones εντοπίστηκε στη Ρωσία. Τον Απρίλιο, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι πάνω από 155 Κινέζοι στρατιώτες πολεμούν στον ρωσικό στρατό. Την περασμένη εβδομάδα, η Kyiv Post ανέφερε ότι η Ρωσία θα εκπαιδεύσει πάνω από 600 Κινέζους στρατιώτες στην αντιμετώπιση όπλων του ΝΑΤΟ.

«Το Κρεμλίνο αποφάσισε να επιτρέψει στο κινεζικό στρατιωτικό προσωπικό να μελετήσει και να υιοθετήσει την πολεμική εμπειρία που έχει αποκτήσει η Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε πηγή του HUR στην Kyiv Post .

Και τώρα αυτή η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ότι η Κίνα δεν θα δεχτεί την ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Με κάθε εβδομάδα που περνάει, η εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας γίνεται όλο και πιο άμεση.

Ο δρόμος προς την ειρήνη στο Κίεβο, όπως φαίνεται, περνάει από το Πεκίνο.

ViaDiplomacy Newsroom