Νίκος Δένδιας: Δεν ήταν προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών

Με την επισήμανση ότι «ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα» ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει τη μετονομασία της πΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία».

Με το ρητορικό ερώτημα «τι μπορώ να κάνω;» ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έδειξε ότι έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πραγματικότητα και δεν μπορεί να μεταβληθεί. «Εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, (σσ. εννοεί τα άρθρα που προβλέπουν «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα) δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν» είπε ξεκάθαρα ο κ. Δένδιας.

Εξηγώντας ότι ο ίδιος διαφωνούσε με τις συγκεντρώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ο Νίκος Δένδιας εξήγησε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό έχει μια σαφή τοποθέτηση. Είπε εάν κυρωθεί η συμφωνία, εμείς θα την εφαρμόσουμε διότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μπορεί να μην ακολουθήσει κάτι στο οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα». 

«Επιζήμια ναι, προδοτική…» ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανατρέπει το deal με τα Σκόπια, μια συμφωνία που χαρακτήρισαν προδοτική. «Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη στη χώρα εγώ σε κανέναν. Με εξαιρέσεις, για να είμαστε και ειλικρινείς. Αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Έχουμε ακούσει εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ τέτοια, θυμάστε, την εποχή των μνημονίων. «Προδότες», «δοσίλογους» μας λέγανε, «γερμανοτσολιάδες». Αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός πολιτικού λόγου οξύτατου. Κατά την άποψή μου όχι παραδεκτού, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί ούτε να τα διατηρεί ως πολιτική παρακαταθήκη» τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών.

Και συνέχισε ο κ. Δένδιας για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Η χώρα έχει μια συμβατική δέσμευση απέναντι σε μια άλλη χώρα. Απέναντι σε αυτή την άλλη χώρα που έχει μια συμβατική δέσμευση, οφείλει να τηρήσει η Ελλάδα, απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία,  τις συμβατικές της δεσμεύσεις. Όμως το είπα και στον κ. Ντιμιτρόφ ξεκάθαρα, πρέπει να τηρήσουν και αυτοί απολύτως στο γράμμα, στο κόμμα, στην τελεία, τις δικές τους δεσμεύσεις». 

«Τι μπορώ να κάνω; Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει»…

Εξηγώντας πού διαφωνεί με τη Συμφωνία που συνομολόγησαν οι Σκοπιανοί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι θα άλλαζε τα δύο σημεία της Συμφωνίας που επιτρέπουν στους Σκοπιανούς να επικαλούνται «μακεδονική» γλώσσα και εθνικότητα. «Θα σας προσέθετα ακόμη και την δυνατότητα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «μακεδονικός» χωρίς να μπορώ εγώ να το σταματήσω. Αυτά τα τρία πράγματα θα ήθελα να μπορούσα να τα είχα αλλάξει. Όμως είναι εκεί τώρα. Τι μπορώ να κάνω;» παραδέχτηκε ο υπουργός των Εξωτερικών.

Κατά την άποψη του υπουργού των Εξωτερικών «αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα είναι μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσουμε την άλλη πλευρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με αυτόν. Παράδειγμα, να γίνει απολύτως αποδεκτή από την άλλη πλευρά, ότι ο τίτλος του πολίτη της κάθε χώρας είναι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό όμως είναι μια διαδικασία υλοποίησης η οποία περνάει μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Θα το επιχειρήσουμε, αλλά εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν».

ViaDiplomacy Newsroom