Νίκος Δένδιας για την Ημέρα Αφρικής: Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Αφρικανούς εταίρους μας να ξεπεράσουν τις προκλήσεις

«Mεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Αφρικής βρίσκεται η Μεσόγειος Θάλασσα, η οποία ιστορικά δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά αγωγό διασύνδεσης μεταξύ των δύο ηπείρων μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ομιλία του σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Αφρικής, που διοργανώθηκε από τον πρέσβη της Νότιας Αφρικής και τους πρέσβεις της αφρικανικής ομάδας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Αφρικανική Ένωση έχει αναμφίβολα λειτουργήσει, από την ίδρυσή της, ως ενοποιητική δύναμη για την αφρικανική ήπειρο», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα «εμπνέεται από την ποικιλομορφία της Αφρικής, την ικανότητά της να ξεπερνά τα τραύματα του παρελθόντος», ενώ «αναγνωρίζει τις τεράστιες δυνατότητες και τον δυναμισμό της ηπείρου, αλλά και τις προκλήσεις, που συνδέονται ιδίως με την επισιτιστική ασφάλεια, οι οποίες επιδεινώθηκαν πρόσφατα από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ανέφερε πως η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ έχει εργαστεί με συνέπεια για την ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων επί ίσοις όροις.

«Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Αφρικανούς εταίρους μας να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν συνέργειες επωφελείς για όλους, έχοντας εντείνει τις προσπάθειές μας πρόσφατα, μέσω μιας ενεργής εμπλοκής στην αφρικανική ήπειρο», επεσήμανε.

Υπενθύμισε τις πρόσφατες επισκέψεις του σε διάφορες χώρες της υποσαχάριας ζώνης, στη Σενεγάλη, όπου η Ελλάδα άνοιξε πριν από λίγο καιρό πρεσβεία, στην Αγκόλα, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα, την Γκάνα και την Γκαμπόν. Αυτό το μήνα, επισκέφθηκαν την Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Κένυας και της Ρουάντα.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας μέσω των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη συστηματική δωρεά εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, ενώ υπενθύμισε πως η Ελλάδα συνεισέφερε επίσης στη χρηματοδότηση έργων, σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για τη νεολαία και τον αθλητισμό: Ένα αθλητικό σχολείο στη Λουάντα της Αγκόλας, την ομάδα των Special Olympics στη Σενεγάλη και έναν οργανισμό για την εκπαιδευτική ένταξη των παιδιών στο Κάπο Βέρντε, σε συνεργασία με τη UNICEF. Επίσης ένα κοινοτικό σχολείο στην Γκάνα, ένα πρόγραμμα ΙΜΟ στο Νίγηρα και το Συμβούλιο Διακυβέρνησης της Ρουάντα. Ακόμη, ένα έργο 500.000 ευρώ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λιβύη, που υποστηρίζει μια ποδοσφαιρική ομάδα αιτούντων άσυλο και προσφύγων από την υποσαχάρια Αφρική, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ελλάδα.

«Οι ελληνικές κοινότητες στην Αφρική και οι αφρικανικές κοινότητες στην Ελλάδα, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της φιλίας και της συνεργασίας», επεσήμανε. «Ένας από τους πιο διάσημους παίκτες του ΝΒΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αποτελεί ένα περήφανο παράδειγμα του τι σημαίνει να είσαι Έλληνας της Αφρικής», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τις προμήθειες τροφίμων παγκοσμίως. «Τώρα γινόμαστε μάρτυρες από πρώτο χέρι των τρομερών επιπτώσεων που πρέπει να υποστούμε όλοι μας από τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, είναι ένθερμος υποστηρικτής της ενίσχυσης των σχέσεων με την αφρικανική ήπειρο».

Σημείωσε ακόμη πως η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΑΕ τον Φεβρουάριο οδήγησε στην υιοθέτηση ενός επενδυτικού πακέτου ύψους 150 δισ. ευρώ για την Αφρική, καθώς και στην παροχή 450 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από την Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα θα βρίσκετε πάντα έναν φίλο και εταίρο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και στη συνεργασία για μια ευημερούσα Αφρική», κατέληξε.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom