Νίκος Δένδιας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόδωσε τους Κούρδους

Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που έλαβε το συμβόλιου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία, εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίνος Δένδιας.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω συμβούλιο συνεδρίασε την Δευτέρα και σε αυτό συμμετείχε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος μετά το πέρας του υποστήριξε ότι «η ΕΕ μίλησε σταθερά και καθαρά, με μια φωνή που αναφέρεται στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες και το διεθνες δίκαιο».
Προσέθεσε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτρερικών προχώρησαν στην καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ σε ό,τι αφορά «τις πάρανομες ενέργειες» αλλά και τις αναφορές σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων και στο προσφυγικό.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η ΕΕ «μίλησε επίσης καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου». «Πήγε ενα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή που επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά», είπε και τόνισε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι΄αυτό». «Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός όλων μας το διεθνές δίκαιο.
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμαστε όλοι και όταν η Τουρκία το παραβαίνει οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις.

Για να καταλάβαίνουν όλοι πως οφείλουν να συναλλάσσονται και να αδιαβιώνουν τα έθνη», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.
Ερωτηθείς εάν η ΕΕ όπως και οι ΗΠΑ “εγκατέλειψαν” τον κουρδικό λαό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι όσον αφορά την ΕΕ δεν πιστεύει “καθόλου” ότι συνέβη κάτι τέτοιο.
«Εάν κανείς δει την σημερινή απόφαση βλέπει ότι η Τουρκία καταδικάστηκε, όπως το λέει η λέξη που χρησιμοποίησε η ίδια η ΕΕ» είπε και ερωτηθείς γιατί δεν επιβλήθηκε υποχρεωτικό εμπάργκο σημείωσε «δεν είναι εθελοντικό το εμπάργκο είναι νομικό ζήτημα, παραπέμπεται στα κράτη μέλη και θα επιβληθεί από όλα τα κράτη».

ViaDiplomacy Newsroom