Νίκος Δένδιας: Περιμέναμε εντονότερη αντίδραση της Ρωσίας για την Αγία Σοφία

Η Τουρκία προσέβαλε την παγκόσμια κοινότητα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, παρελθόντος και θρησκευτικής πεποίθησης με την απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί,δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Η μεγαλύτερη παγίδα, στην οποία μπορεί να μας οδηγήσει η Τουρκία, είναι η μετατροπή του θέματος της Αγίας Σοφίας σε ελληνοτουρκική διαφορά» επεσήμανε ο κύριος Δένδιας και εξήγησε πως «αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία αντιβαίνει απολύτως το καθεστώς δικαίου που η Unesco έχει ως πρόβλεψη για τα μνημεία».

«Εμείς, όχι ως Έλληνες, αλλά ως προστάτες του μνημείου, θα κινηθούμε όπως έχουμε δικαίωμα, όπως έχει δικαίωμα κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, απόλαυσης των πολιτιστικών αγαθών για να προστατεύσουμε το μνημείο και να κινητοποιήσουμε κατά το δυνατόν την παγκόσμια κοινότητα» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε «στην πραγματικότητα, υπερασπιζόμαστε πανανθρώπινες αξίες».

Τόνισε, δε, πως οι αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και της ΕΕ, όσον αφορά την Αγία Σοφία, ήταν σαφέστατες, αλλά περίμενε μία εντονότερη τοποθέτηση από τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο κύριος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκική Δημοκρατία επέλεξε να κατατάξει την Αγία Σοφία στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και δεσμεύεται από το καθεστώς προστασίας των μνημείων.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση με την πρέσβη της Ελλάδας στην Unesco, την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της χώρας όσον αφορά το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, ανέφερε πως «επρόκειτο για συνάντηση υπηρεσιακού χαρακτήρια, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Για την Ελλάδα, δε, η μη άρνηση ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για έναν βασικό λόγο: Ακριβώς στο ίδιο χρονικό σημείο, εγώ, στις Βρυξέλλες, ζητούσα από τους ομολόγους μου να συμφωνήσουν να δοθεί εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο να ετοιμάσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας», υπογράμμισε.

«Τη στιγμή που η Ελλάδα ζητά κυρώσεις είναι αντιφατικό να μη δέχεται εξηγήσεις ή συζητήσεις με την τουρκική πλευρά, γιατί τότε η γερμανική προεδρία θα είχε τη δυνατότητα να πει “αφού αρνείστε την οποιαδήποτε συνεννόηση, τότε πώς ζητάτε κυρώσεις”» επιχειρηματολόγησε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι «ανοιχτή στον διάλογο, βεβαίως υπό συγκεκριμένες σαφείς προϋποθέσεις».

Ο κύριος Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει σαφή πολιτική, που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, αλλά έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπερασπίσει τα δικαιώματά της όπως αυτά καταγράφονται στις διεθνείς συνθήκες.

«Δίπλα στη χώρα μας συμπαρατάσσονται μια σειρά από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν παρόμοια αντίληψη με την Ελλάδα για τα θέματα αυτά» υπενθύμισε.

Ο κύριος Δένδιας ανέφερε επίσης «έχουμε καταστεί κοινωνοί σκέψεων με χώρες, με τις οποίες στο παρελθόν δεν είχαμε στενές σχέσεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Ιορδανία».

«Η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα δεν επιτρέπει καθόλου στη χώρα να εφησυχάζει» τόνισε.

«Η Τουρκία έχει οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία στενωπό, με μια σειρά αυθαιρεσιών και απαραδέκτων πράξεων, είτε πρόκειται για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είτε για την ιστορία στον Έβρο, είτε τις υπερπτήσεις, είτε την προκύρηξη τεμαχίων δίπλα στη Ρόδο και στην Κρήτη» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχολίασε, επίσης, ότι είναι «μια χώρα, η οποία φαίνεται να επιστρέφει σε δόγμα νεοθωμανισμού και επιδιώκει να κυριαρχήσει στην Ανατολική και την Κεντρική Μεσόγειο, αγνοώντας τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Κλείνοντας, ο κύριος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εξηγήσει ευθέως στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και διμερώς και απευθείας προς την Τουρκία, πως έχει απόλυτη υποχρέωση και θα προασπίσει τα δικαιώματά της, όπως έκανε στον Έβρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αλλά και στο Αιγαίο.

ViaDiplomacy Newsroom