Νίκος Δένδιας: Θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις Τουρκικές προκλήσεις όποτε κριθεί απαραίτητο

Οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων Ελλάδας – Αιγύπτου, το κυπριακό και οι απειλές εποικισμού των Βαρωσίων, ήταν τα θέματα που συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στην κατοικία της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, καθώς η Τουρκία προέβη χθες σε διάβημα προς την Γραμματεία του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ότι η συνάντηση Γκουτέρες – Δένδια παραβιάζει τους κανονισμούς της πολιτείας Νέας Υόρκης, καθώς ο Έλληνας υπουργός θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Ο κ. Δένδιας επίσης επέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον Αντόνιο Γκουτέρες με τις τουρκικές παραβιάσεις, ζητώντας να διαβιβαστεί και προς τον πρόεδρο του Σ.Α.

Πριν λίγο ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανικό υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, ενώ το Σάββατο πρόκειται να συνομιλήσει με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Ελληνικές πηγές επανέλαβαν τις διευκρινίσεις ότι δεν υπήρξε καμία διπλωματική συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι που σημειώνεται και στο ίδιο το έγγραφο του ΝΑΤΟ. Απλά ο ΓΓ είχε συνάντηση με Ελληνα και Τούρκο αξιωματικό και η συζήτηση αφορούσε τεχνικά θέματα.

Πάντως ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν έχει μελετηθεί ακόμη το έγγραφο.

(πηγή: ΚΥΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom