Νίκος Παναγιωτόπουλος: Στο προσεχές ταξίδι στις ΗΠΑ θα εξετάσουμε νέα οπλικά συστήματα

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό "Βεργίνα TV" αναφέρθηκε στην προκλητικότητα της Τουρκίας, στην αναστολή της "Άσκησης Καταιγίδα", ενώ αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν αυτό το διάστημα.

Για την Τουρκία ανέφερε ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται πολλά σενάρια καθώς η Άγκυρα αντιμετωπίζει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, ενώ τόνισε ότι αν αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, η αντίδραση θα είναι αποφασιστική υπονοώντας την στρατιωτική δράση. "Εμεις προσπαθούμε να κρατάμε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας τις ένοπλες δυνάμεις" σημείωσε ενώ τόνισε ότι "η συμπεριφορά της Τουρκίας αξιολογείται μέρα με την μέρα"

Σχετικά με τα σενάρια για την "Άσκηση Καταιγίδα", ο υπουργός άμυνας ξεκαθάρισε ότι η άσκηση δεν ματαιώθηκε αλλά αναβλήθηκε. Μάλιστα παρότρυνε όσους έκαναν κριτική, να κρατάνε όπως είπε "μια πισινή, γιατί δεν κράτησαν μια πισινή στην περίπτωση της πτήσης των F-16 πάνω από την Κύπρο", αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση όταν δεν έστειλε τα F-16 την 4η Οκτωβρίου, ημέρα ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου.

"Αυτή η κίνηση μας είχε εκληφθεί ως κίνηση υποχωρητικότητας και ηττοπάθειας. Ακούσαμε την κριτική τότε και δεν ακούσαμε και λίγα" ανέφερε, και συνέχισε, "Είχαμε αποφασίσει όμως σε πλήρη συνεννόηση με τους Κύπριους αδερφούς μας, ότι θα στέλναμε τα μαχητικά όχι στην παρέλαση, αλλά στην άσκηση που θα γινόταν τέλος του ίδιου μήνα. Τα Ελληνικά μαχητικά πήγαν σε στρατιωτική άσκηση, όχι για επτά δευτερόλεπτα στην παρέλαση, αλλά για ολόκληρα επτά λεπτά" Κλείνοντας την συζήτηση για την "Άσκηση Καταιγίδα" επισήμανε "θα έλεγα να μην λέγονται μεγάλες κουβέντες, κρίθηκε ότι θα έπρεπε να γίνει μια οικονομία δυνάμεων" και κατέληξε "ας μην γίνει η Καταιγίδα και ας βγούνε να πούνε ότι θέλουν, αν γίνει όμως αυτοί που ασκούν κριτική θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να διορθώσουν οι ίδιοι αυτά που λένε"

Για τα εξοπλιστικά αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται με την Γαλλική πλευρά για την απόκτηση φρεγατών, την συμφωνία για τα Μιράζ το οποία τόνισε πόσο σημαντικά είναι για την άμυνα της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στην σημαντική συμφωνία για την απόκτηση τορπιλών για τα υποβρύχια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις συζητήσεις που θα γίνουν στο προσεχές ταξίδι στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε "θα γίνουν συζητήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος η Ελλάδα να αποκτήσει οπλικά συστήματα που έχει ανάγκη και μπορούν οι Αμερικανοί να τα προσφέρουν. "

ViaDiplomacy Newsroom