Νίμιτς: Ο όρος «Μακεδονία» μέρος της λύσης

Πρόταση που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία ως τμήμα της ονομασίας φωτογραφίζει ο Μάθιου Νίμιτς για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ενόψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν αύριο στη Νέα Υόρκη.

Σε συνέντευξή του (ANT1) ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημειώνει «Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο» ενώ ερωτηθείς αν αύριο η πρόταση που θα καταθέσει για το ονοματολογικό θα είναι νέα, σημειώνει:

«Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν  συζητηθεί για πολλά χρόνια. Είπα σε μια συνέντευξή πριν μερικές εβδομάδες ότι δεν  υπάρχει μαγική λύση εδώ. Ουδείς πρόκειται να ανακαλύψει κάτι απολύτως νέο. Αν υπήρχε κάτι απολύτως νέο θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στις παρούσες συνθήκες, θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με έναν νέο τρόπο. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω»

Και ο κ. Νίμιτς προσθέτει: «Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές . Αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οπότε ο όρος Μακεδονίας περιλαμβάνεται τώρα στον ΟΗΕ και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα με αυτό το όνομα. Πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτό το κράτος ως ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, οπότε ο όρος ‘Μακεδονία’ υπάρχει για τις περισσότερες χώρες.

Οπότε το όνομα «Μακεδονία» είναι συνδεδεμένο με αυτή τη χώρα και νομίζω ότι  πρέπει να βρούμε μία λύση που θα πληροί τις ελληνικές προϋποθέσεις και επίσης θα ικανοποιεί τον λαό στη βόρεια γείτονα.

Η Ελλάδα, όπως είπε, καλείται να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ η ΠΓΔΜ προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, “κανείς δεν κέρδισε τίποτα τα 25 χρόνια που πέρασαν χωρίς να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση”.

Καθημερινή

ViaDiplomacy Newsroom