Νότια Αφρική: Απειλή για τη Σύνοδο BRICKS το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Απειλή για την διεξαγωγή της συνόδου των BRICKS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) χαρακτήρισε το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν ένας εκπρόσωπος του νοτιοαφρικανού προέδρου, Σίριλ Ραμαφόζα. Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο και σε αυτή θα παραστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Όλοι οι ηγέτες αναμένεται να παραστούν στη σύνοδο. Όμως τώρα, αντιμετωπίζουμε εμπόδια, με αυτό το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», είπε στους δημοσιογράφους ο Βίνσεντ Μαγκουένια. «Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε κάποιες διευθετήσεις, για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε και αυτές οι διευθετήσεις είναι σε εξέλιξη. Μόλις αποφασιστούν, θα γίνουν οι αναγκαίες ανακοινώσεις», πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η Νότια Αφρική, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο τη σύνοδο αυτής της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών. Όμως το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν, για το έγκλημα της «εκτόπισης» παιδιών από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή. Η Νότια Αφρική είναι μέλος του ΔΠΔ και, θεωρητικά, οφείλει να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο μόλις φτάσει στη χώρα.

Η Νότια Αφρική επικρίνεται από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία για τις στενές σχέσεις της με τη Μόσχα. Η Πρετόρια από την πλευρά της λέει ότι τηρεί «ουδέτερη» στάση και αρνείται να καταδικάσει τη Ρωσία, εξηγώντας ότι θέλει να προκρίνει τον διάλογο. Τον Φεβρουάριο έκανε κοινές ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα στον θαλάσσιο χώρο της.

Οι δεσμοί της Νότιας Αφρικής με τη Ρωσία ανάγονται στην εποχή του απαρτχάιντ καθώς τότε το Κρεμλίνο στήριζε το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο στον αγώνα του κατά του ρατσιστικού καθεστώτος της χώρας.

Το ένταλμα σύλληψης προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη Νότια Αφρική. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία (DA) ζήτησε να συλληφθεί ο Πούτιν όμως τα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κομμουνιστικού –συμμάχου του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου στην κυβέρνηση– κάλεσαν την κυβέρνηση να δεχτεί τον Πούτιν και να αποσυρθεί από το ΔΠΔ.

ViaDiplomacy Newsroom