Νότια Κορέα: Συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 1% το 2020, η χειρότερη επίδοση των τελευταίων 20 ετών

Η Νότια Κορέα κατέγραψε συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της κατά 1% το 2020, με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της τις τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας, επισημαίνοντας πως το κράτος της Ασίας είναι ανάμεσα σε αυτά οι οικονομίες των οποίων επλήγησαν περισσότερο από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού εντός ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Η Τράπεζα της Κορέας, το νοτιοκορεάτικο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, απέδωσε τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της 12ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο από 1998, όταν το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας συρρικνώθηκε κατά 5,1% εν μέσω της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η οικονομία της Νότιας Κορέας κατέγραψε ανάπτυξη 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο. Επρόκειτο για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο επέκτασης του ΑΕΠ μετά την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,2% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, αντισταθμίζοντας τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω των αυστηρότερων μέτρων που επέβαλε η Σεούλ, αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τον Νοέμβριο, η κεντρική τράπεζα υπολόγιζε ότι το 2020 η οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 3% του ΑΕΠ.

Η Νότια Κορέα κατάφερε – χάρη στην προσέγγιση των μαζικών τεστ, της ιχνηλάτησης των επαφών και της απομόνωσης των κρουσμάτων – να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, στην επικράτειά της. Αλλά οι αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν αυστηρότερα μέτρα περί τα τέλη του 2020, αντιμέτωπες με αυτό που χαρακτηρίζουν το τρίτο κύμα της πανδημίας.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom