Νοτιοαφρικανός πρόεδρος: Η βία υποκινήθηκε και σχεδιάστηκε

Οι ταραχές και οι λεηλασίες στη Νότια Αφρική «υποκινήθηκαν, υπάρχουν άνθρωποι που τις σχεδίασαν και τις συντόνισαν», κατήγγειλε σήμερα ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα στο Ντέρμπαν, λιμάνι της ανατολικής περιφέρειας Κουαζούλου-Νατάλ, όπου ξέσπασαν οι βιαιότητες πριν από μία εβδομάδα.

«Θα τους ασκήσουμε διώξεις. Έχουμε ταυτοποιήσει αρκετούς, δεν θα επιτρέψουμε την αναρχία και το χάος» στη χώρα, πρόσθεσε ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνες για 12 πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα ότι βρίσκονται πίσω από τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως «ένα από τα πρόσωπα αυτά έχει ήδη συλληφθεί και ενισχύθηκε η παρακολούθηση των 11 άλλων». Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Προεδρίας Χουμπούτζο Ντσχαβχένι, ο οποίος κατήγγειλε «ένα οικονομικό σαμποτάζ».

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, την επομένη της φυλάκισης του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 15 μηνών για προσβολή δικαστηρίου. Στη συνέχεια οι ταραχές επεκτάθηκαν με φόντο την ενδημική ανεργία και τους νέους περιορισμούς εξαιτίας της Covid-19.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Νοτιοαφρικανού προέδρου επί του πεδίου από την αρχή της κρίσης αυτής, μιας από τις πιο σοβαρές που έχει διέλθει η χώρα από τον εκδημοκρατισμό της μετά το απαρτχάιντ.

Ο Ραμαφόζα δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος μ’ αυτό που συμβαίνει εδώ», διευκρινίζοντας πως οι βιαιότητες στην επαρχία των Ζουλού στοίχισαν τη ζωή σε 95 ανθρώπους, τέσσερις περισσότερους απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί την προηγουμένη, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό σε τουλάχιστον 121 νεκρούς.

Οι καταστροφές «μας γυρίζουν πίσω σε όρους οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε πως βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τους αξιωματούχους της επαρχίας και τις δυνάμεις της τάξης.

«Θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, μας ξεπέρασε η κατάσταση», παραδέχθηκε απαντώντας σε επικρίσεις για την κυβερνητική δράση. Όμως αυτή η κατάσταση «θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη», αν οι δυνάμεις της τάξης δεν πήγαιναν στο ραντεβού, διαβεβαίωσε.

25.000 στρατιώτες

Ο ίδιος υποσχέθηκε επίσης πως έως 25.000 στρατιώτες, δέκα φορές περισσότεροι απ’ ό,τι στην αρχή της εβδομάδας, θα έχουν αναπτυχθεί σύντομα για να διατηρήσουν τη σχετική ηρεμία που ανακτήθηκε και είναι προς το παρόν πιο φανερή στο Γιοχάνεσμπουργκ απ’ ό,τι στην περιοχή των Ζουλού.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 2.000 άτομα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

212 νεκροί

Τα βίαια επεισόδια που συγκλονίζουν τη Νότια Αφρική εδώ και μια εβδομάδα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 212 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, αυξάνοντας δραματικά τον απολογισμό των 117 νεκρών που ανακοίνωσε χθες.

Στην περιφέρεια του Γιοχάνεσμπουργκ, άλλοι έξι νεκροί καταγράφηκαν αυξάνοντας σε 32 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, ενώ στην ανατολική επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ απ΄όπου άρχισαν αυτά τα βίαια επεισόδια, άλλοι 89 νεκροί προστέθηκαν στον απολογισμό που ανέρχεται πλέον σε 180 νεκρούς, δήλωσε η υπουργός Χουμπούντζο Ντσαβχενί, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η υπουργός δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες και οι λεηλασίες στην χώρα τελείωσαν τώρα και ότι η κατάσταση έχει “σταθεροποιηθεί πλήρως”.

Πρόσθεσε ότι δυο καίριοι αυτοκινητόδρομοι, εκ των οποίων ο N3 που συνδέει τις επαρχίες Γκαουτένγκ και ΚουαΖούλου-Νατάλ άνοιξαν ξανά και λειτουργούν πλήρως.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

ViaDiplomacy Newsroom