Νοτιοανατολικά της Κρήτης συνετρίβη το Αιγυπτιακό Airbus Α320 – Συνεχίζονται οι έρευνες

Τις πιθανές αιτίες για την πτώση του Airbus A320 της EgyptΑir εξετάζουν οι Αρχές της χώρας μετά την ανακοίνωση για την ανεύρεση του κουφαριού του αεροσκάφους από αιγυπτιακό πλοίο σε απόσταση 230 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Κρήτης και εντός του αιγυπτιακού FIR εκατό μίλια μακριά από το σημείο που το αεροσκάφος είχε δώσει το τελευταίο στίγμα.

Το αεροσκάφος της EgyptΑir που απογειώθηκε στις 23:09 από το αεροδρόμιο Charle de Gaulle στο Παρίσι με προορισμό το Κάιρο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 02:45 τοπική ώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης 19 Μαΐου και ενώ πετούσε σε ύψος 37.000 ποδών και είχε μπει στο FIR της Αιγύπτου.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 10μελές πλήρωμα και 56 επιβάτες εκ των οποίων 3 παιδιά από 12 χώρες.

egyptair-flight-5

Στις έρευνες για την ανεύρεση του αεροσκάφους στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H AUP, ένα ιπτάμενο ραντάρ EMB-145H AEW&C, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς  (F-466), ενώ δύο ελικόπτερα ένα S-70B6 Aegeanhawk  και ένα AS 332C1 Super Puma έχουν σταλεί στην Κάρπαθο.

Από αιγυπτιακής πλευράς στις έρευνες συμμετέχουν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H και μια φρεγάτα κλάσης O.H.Perry.

Εκτός από τις δυνάμεις των δύο παραπάνω χωρών στην περιοχή έρευνα πραγματοποιούν ένα αεροσκάφος Falcon 50 και ένα αεροσκάφος Atlantic 2 του Γαλλικού Ναυτικού, ενώ το βρετανικό καταδρομικό HMS Defender και ένα μεταγωγικό C-130 της RAF που επιχειρεί από την βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου συμβάλουν στο έργο των ερευνών.

Τέλος ένα αεροσκάφος P-3C Orion του Αμερικανικού Σμήνους VP-4 το οποίο απογειώθηκε από την βάση της  Sigonella στη Σικελία, έχει αποσταλεί στην ευρύτερη περιοχή του συμβάντος και επιχειρεί υπό την αιγίδα του Κοινού Συντονιστικού Κέντρου Διάσωσης της Αθήνας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Ελληνικές Αρχές κινήθηκαν ταχύτατα για την ανεύρεση του αεροσκάφους, αφού άμεσα εκδόθηκε η σχετική NAVTEX στις 3.41 απογειώθηκε το πρώτο C-130 και ανέλαβαν το συντονισμό των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Ν.Α Μεσόγειο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.