Νοτιο-ανατολική Τουρκία: “Ένας σκληρός πόλεμος μέσα στις πόλεις για τον οποίο η Διεθνής Κοινότητα δεν ενδιαφέρεται” (Video)

Περισσότεροι από 300 νεκροί είναι το τίμημα που έχουν πληρώσει οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου κατά την διάρκεια της νέας φάσης της σύγκρουσης του Τουρκικού κράτους με το PKK.

Η συγκεκριμένη ομολογία προέρχεται από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Erdogan και αποτυπώνει τη σφοδρότητα των συγκρούσεων σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Τουρκία αφού ουσιαστικά μέσα σε 180 ημέρες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300 άνδρες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.

Τα πλέον πρόσφατα θύματα αυτού του πολέμου ήταν δύο Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Diyarbakır η οποία βρίσκεται σε καθεστώς απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών από την 2α Δεκεμβρίου δηλ πάνω από ένα μήνα.

Ο πρώτος στρατιώτης σκοτώθηκε μετά από τραυματισμό του από εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος πυροδοτήθηκε από μαχητές της Κουρδικής οργάνωσης με τηλεχειρισμό.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν συνολικά έξι στρατιώτες από τους οποίους ο ένας υπέκυψε στα τραύματα του, ενώ ένας ακόμη στρατιώτης σκοτώθηκε κατά την διάρκεια μαχών με το PKK στην περιοχή Cizre στην επαρχία Şırnak.

Από τα τέλη του καλοκαιριού οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εντείνει τον αγώνα τους κατά των υποστηρικτών του PKK μέσα στα αστικά κέντρα της νοτιοανατολικής Τουρκίας και χρησιμοποιούν πλέον άρματα μάχης Μ-60Α3 TTS, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) ACV-15, τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα Cobra, Cobra II, Akrep και Kirpi, ελικόπτερα, UAV, ακόμη και πυροβολικό.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες και τα βίντεο από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού μέσα σε πόλεις όπου ολόκληρες συνοικίες έχουν καταστραφεί και πολυκατοικίες βομβαρδίζονται από τα πυροβόλα των αρμάτων μάχης εικόνες που θυμίζουν έντονα τις πρώτες εβδομάδες του εμφυλίου πολέμου στη Συρία όταν ο Assad χρησιμοποίησε σύμφωνα με τα λεγόμενα του τότε Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Erdogan όπλα κατά του λαού του.

Σημαντικός αριθμός πολιτών έχει σκοτωθεί από τις μάχες αυτές γυναίκες ηλικιωμένοι και παιδιά χωρίς η διεθνής κοινότητα να έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση για την κρατική βία που ασκείται εδώ και πέντε μήνες μέσα στις πόλεις της κατοικούμενης από Κούρδους νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ουσιαστικά η Κουρδική οργάνωση κατάφερε να μεταφέρει την ένοπλη αντιπαράθεση που έχει με το Τουρκικό κράτος από το 1984 από την επαρχία από τα βουνά και τις κοιλάδες της νοτιοανατολικής Τουρκίας μέσα στις πόλεις της περιοχής με στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντας της διεθνούς κοινής γνώμης σε μια όμως λάθος στιγμή αφού με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24M η Τουρκία μετατράπηκε για δεύτερη φορά στον προμαχώνα της Δύσης κατά της Ρωσίας στην Μ. Ανατολή.

Από την φάση της δυσμένειας η Τουρκία μέσα σε μια ημέρα με την πρόκληση της ρωσο-τουρκικής κρίσης μετατράπηκε σε ένα πολύτιμο σύμμαχο της Δύσης, παρά τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές αναφορικά με τον χειρισμό των εξελίξεων στον συριακό και ιρακινό εμφύλιο πόλεμο, αφού είναι κοινό μυστικό ότι χωρίς την Τουρκία το ISIS δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.

Έτσι παρά την κλιμάκωση της χρήσης στρατιωτικής βίας από την Άγκυρα εντός αστικών περιοχών στην νοτιοανατολική Τουρκία με την χρήση αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ, όπως έπραξαν στο παρελθόν ο Assad και ο Milosevic στο Κόσοβο με την ίδια αιτιολογία δηλ. την αντιμετώπιση επαναστατικών δυνάμεων, η Δύση δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία στην περίπτωση της κυβέρνησης Νταβούτογλου με αυτή που έδειξε μερικά χρόνια νωρίτερα στις περιπτώσεις της Συρίας και της Γιουγκοσλαβίας.

Η πλήρης απουσία δε των δυτικών ΜΜΕ από το αστικό πεδίο των μαχών διευκολύνει τις επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού ο οποίος χρησιμοποιεί στις αστικές μάχες δύναμη 10.000 ανδρών.

Όπως όμως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία της Συρίας η τεχνολογία επιτρέπει στον κάθε χρήστη έξυπνων κινητών τηλεφώνων την καταγραφή οποιουδήποτε περιστατικού και την μετάδοση του στο διαδίκτυο.

https://www.youtube.com/watch?v=lZGLBJN236s

Χάρις σε αυτούς τους αυτόπτεις μάρτυρες η διεθνής κοινότητα σιγά-σιγά αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των πολεμικών επιχειρήσεων μέσα στις κουρδικές πόλεις και το μέγεθος της καταστροφής.

Αυτό που ακόμη δεν έχει συμβεί, είναι η κινητοποίηση των υποστηρικτών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που με μεγάλο σθένος και αποφασιστικότητα έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε παλαιότερες συγκρούσεις ανάλογες σε έκταση με αυτή που συμβαίνει στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Όπως φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση τα ανθρώπινα δικαιώματα έρχονται δεύτερα σε προτεραιότητα από τα γεωπολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Δύσης και της διεθνούς κοινότητας.

https://www.youtube.com/watch?v=aDT0Mbocrqo

https://www.youtube.com/watch?v=lr3_XAFXT1g

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.