Ντιμιτρόφ: Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς  τόνισε ότι:  «Όσο μιλάμε για κόκκινες γραμμές δημοσίως, τόσο απομακρύνεται η λύση. Καταλαβαίνουμε τους Έλληνες, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε αρχικά ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Η «μακεδονική» γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών».

Και συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό. Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση.

Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες» τόνισε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι η λύση, που είναι πιθανή, είναι απαραίτητη. Υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών αλλά είμαι αισιόδοξος».

Ο Κοτζιάς ενημέρωσε τον Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με το Σκοπιανό.

Όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το Σκοπιανό παρουσίασε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τετ α τετ που είχε με τον πρωθυπουργό.

Το βλέμμα του υπουργού των Εξωτερικών είναι στραμμένο στις διαβουλεύσεις που γίνονται στα Σκόπια με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και για τις συζητήσεις που είχε ο ίδιος με τον διαμεσολαβητή.

Ο κ. Κοτζιάς, άλλωστε βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό παρακολουθώντας τις διεργασίες στη γειτονική χώρα εστιάζοντας στον συντονισμό των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης.

Αναμένεται το επόμενο διάστημα να οριστεί η ημερομηνία συνάντησης του Νίκο Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη.

Ελεύθερος Τύπος

ViaDiplomacy Newsroom