Ντούντα: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί ο Βάγκνερ ελέγχονται από τις ρωσικές αρχές

Ο πρόεδρος της Πολωνίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ο όμιλος Wagner ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία.

Ο Αντρέι Ντούντα δήλωσε στο περιθώριο επίσκεψής του στην πόλη Γκντίνια στη βόρεια Πολωνία, ότι η Βαρσοβία δεν θεωρεί τον Βάγκνερ ιδιωτική στρατιωτική ομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί ο Βάγκνερ ελέγχονται από τις ρωσικές αρχές», είπε ο Ντούντα.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε: «Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ πιθανότατα θα μεταμφιεστούν σε Λευκορώσους συνοριοφύλακες. Θα αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία βοηθώντας τους παράτυπους μετανάστες να εισέλθουν στο πολωνικό έδαφος ή αλλιώς θα υποδυθούν τους μετανάστες που περνούν παράνομα τα σύνορα.»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι μισθοφόροι Βάγκνερ αναπτύχθηκαν σε μια περιοχή κοντά στο χάσμα Σουβάλκι, το οποίο συνορεύει επίσης με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

«Αυτοί οι άνδρες βρίσκονται γύρω από την πόλη Asipovichi στο κέντρο της Λευκορωσίας και δεν κινούνται πουθενά», είπε.

Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της Wagner Evgeny Prigozhin κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι επιτέθηκε στους μαχητές της ομάδας. Κήρυξε μια «Πορεία Δικαιοσύνης» και ξεκίνησε προς τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την εξέγερση του μισθοφόρου ως «πράξη προδοσίας».

Μετά την απόπειρα εξέγερσης, ο Πριγκόζιν γύρισε πίσω «για να αποφύγει την αιματοχυσία» και ο Βάγκνερ μεταφέρθηκε στη Λευκορωσία, μετά από συμφωνία με τον Πούτιν που διαπραγματεύτηκε ο Λουκασένκο, ο οποίος υποσχέθηκε να κρατήσει τον Βάγκνερ στην κεντρική Λευκορωσία.

ViaDiplomacy Newsroom