Ο «Αγιατολάχ του ΝΑΤΟ» παραδίδει την Τουρκία στην Μόσχα και τα Βαρώσια στο Ρωσικό Ναυτικό

Οι Ευρωπαίοι , και ειδικά το Βερολίνο, δείχνουν μια έντονη «αμηχανία» και παρουσιάζονται ως «έκπληκτοι» από την στάση της Τουρκίας. Κυβερνήσεις, Διπλωμάτες, Αξιωματούχοι και Ειδικοί (Ευρωπαίοι και πάλι) αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τους «άδειασε» την τελευταία στιγμή, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο το Βερολίνο να δείξει την «δυσαρέσκεια» του αναβάλλοντας το ταξίδι του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού όμως τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για την Ουάσιγκτον και πιο συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν, όπως και οι Ευρωπαίοι , ότι η Τουρκία του «Αγιατολάχ του ΝΑΤΟ», του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πλέον απομακρυνθεί από την Δύση και έχει πέσει στα χέρια της Μόσχας και του Πεκίνου, αποτελώντας ένα πολύτιμο εργαλείο για αποσταθεροποίηση της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, και της Αφρικής.

Ενώ μέχρι σήμερα η Τουρκία είναι (ήταν;) ένα γεωστρατηγικό μέλος του ΝΑΤΟ πρόθυμο να αναλάβει επιχειρήσεις και να θυσιάσει στελέχη και υλικό, τείνει να γίνει ένα γεωστρατηγικό εργαλείο για την Μόσχα, το Πεκίνο και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η απομάκρυνση από την Δύση δεν θα έχει γυρισμό ακόμα και με την αλλαγή ηγεσίας στην γειτονική χώρα αφού η εξάρτηση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία από το παραπάνω τρίγωνο σε μερικές περιπτώσεις είναι εκβιαστική

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία εξυπηρετεί αποκλειστικά τα Ρωσικά συμφέροντα προκαλώντας μια μόνιμη αποσταθεροποίηση στην περιοχή με στόχο την αναβολή η ακόμα και ματαίωση ενεργειακών σχεδιασμών. Ο «βελούδινος» εκβιασμός της Μόσχας προς τον Ερντογάν, οδηγεί και στην μόνιμη, μονομερή, λύση του Κυπριακού η οποία είναι διχοτόμηση.

Τα όσα συνέβησαν πριν, και κατά την διάρκεια, των ψευτοεκλογών στα κατεχόμενα, απέδειξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προχωρά στην δημιουργία όχι απλά ενός κράτους, αλλά μιας Τουρκίας στην Μεγαλόνησο πλήρως ελεγχόμενης από την Άγκυρα και σχεδόν ενσωματωμένης. Σε αυτό θα έχει και την στήριξη της Μόσχας και η αντικαταβολή της συνεργασίας και προστασίας (μαζί με το Ακκουγιού) θα είναι μια μόνιμη Ρωσική ναυτική βάση στα Βαρώσια.

Έτσι η Κύπρος θα είναι ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» όπου στο νησί θα υπάρχουν βάσεις Τούρκων, Ρώσων και από την άλλη μεριά, Ελλήνων , Άγγλων, Αμερικανών και Γάλλων. Εξάλλου κάτι τέτοιο δεν θα είναι κάτι καινούριο. Πιο νότια και ανατολικά στην Αφρικανική ήπειρο βρίσκεται το Τζιμπουτί, με έκταση μόλις 23.200 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.049.001 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018. Είναι η πρώην Γαλλική Σομαλία, που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 27 Ιουνίου του 1977.

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσες πολλές στρατιωτικές βάσεις από αντίπαλα έθνη σε μια τόσο στενή λωρίδα γης, όπου η ηλεκτρονική και “παραδοσιακή” κατασκοπία είναι καθημερινότητα. Το Τζιμπουτί μοιάζει με μικρό νησί της Καραϊβικής όπου οι περιορισμένοι πόροι το μετατρέπουν σε παράδεισο των offshore, μόνο που εδώ οι περιορισμένοι πόροι φέρνουν στρατιωτικές βάσεις.

Το Τζιμπουτί, είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στην αφρικανική ήπειρο με περιορισμένα έσοδα, και έτσι βρήκε τον τρόπο να τα αυξήσει, με τις βάσεις. Η μικρή αυτή χώρα, έχει αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας και από τις πιο πολυσύχναστα στενά θαλάσσια περάσματα του κόσμου

Στην χώρα υπάρχει μια δύναμη των Γάλλων, από τα αποικιακά χρόνια, βάσεις των Αμερικανών, Ιταλών, Ιαπώνων, ενώ η Γερμανία και Ισπανία διατηρούν στρατεύματα που φιλοξενούνται στην βάση των Γάλλων. Αυτοί που έλειπαν από τον ανταγωνισμό στην περιοχή ήταν οι Κινέζοι, οι οποίοι ήρθαν!

Όταν το Πεκίνο εγκαινίασε την πρώτη του υπερπόντια στρατιωτική βάση την 1η Αυγούστου 2017, το Τζιμπουτί μετατράπηκε πλήρως σε μια σύγχρονη Καζαμπλάνκα, όπου φαίνεται πως όλοι κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον. Μπορεί από το καφέ του Rick στην Καζαμπλάνκα και την ομώνυμη ταινία του 1942 με τους Humphrey Bogart και Ingrid Bergman, να έχουμε φτάσει στα πολυτελή ξενοδοχεία με θέα τις παραλία, όπου στρατιώτες με στολή μπορούν να δούνε στα λίγα μέτρα Κινέζους, τα κατασκοπευτικά θρίλερ όμως παραμένουν ίδια

Η κινεζική βάση, που διατηρείται από το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, βρίσκεται στο Doraleh δυτικά της πρωτεύουσας, ενώ όλες οι βάσεις των άλλων κρατών βρίσκονται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο προς νότο, λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα απόσταση

Η γεωπολιτική είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση για το Τζιμπουτί. Οι ΗΠΑ πληρώνουν 63 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ενοίκια για τη βάση τους, οι Γάλλοι 36 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, η Κίνα τα 20 εκατομμύρια δολάρια και η Ιταλία τα 2,6 εκατομμύρια δολάρια .Το ποσό που πληρώνει η Ιαπωνία δεν δημοσιοποιείται.

Υπάρχουν περίπου 4.000 στρατιώτες και Φιλιππινέζοι εργαζόμενοι στην αμερικανική βάση, 180 στρατιώτες στο ιαπωνικό στρατόπεδο και 1.450 στις δύο βάσεις της Γαλλίας όπου βρίσκονται και οι Γερμανοί και οι Ισπανοί. Περίπου 80 Ιταλοί βρίσκονται σε βάση κοντά στο αμερικανικό στρατόπεδο.

ViaDiplomacy Newsroom