Ο Αλβανικός εθνικισμός κάνει πλέον αναγκαία την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ – Ε.Ε

Το όσα συνέβησαν στην κοινή σύνοδο των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσόβου την Δευτέρα στη δυτική πόλη του Κοσσυφοπεδίου Peć, είναι ακριβώς όσα «εκνευρίζουν» ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχέδιο Αλβανίας – Κοσόβου για μια De Facto ένωση των δύο χωρών έχει απορριφθεί σαν ιδέα από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους, σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα Βαλκάνια πρέπει να αποτελέσουν χώρο ειρήνης χωρίς εντάσεις. Αυτό εξυπηρετεί κυρίως το ΝΑΤΟ το οποίο θα μπορεί να επικεντρωθεί στην Ουκρανία, την Βαλτική και κυρίως την Αρκτική όπου εκεί είναι και ο ουσιαστικός ανταγωνισμός με την Ρωσία.

Η Αλβανία στην κοινή σύνοδο, στήριξε στο 100% την αύξηση των δασμών στα  σερβικά αγαθά, στα οποία η Πρίστινα επέβαλε την περασμένη εβδομάδα σε αντίποινα προς το Βελιγράδι. Το Κοσσυφοπέδιο, στις 21 Νοεμβρίου, αύξησε τους δασμούς για τα προϊόντα της Σερβίας και της Βοσνίας από 10 σε 100%, αφού η Σερβία μπλόκαρε την πρώην επαρχία της στην Ιντερπόλ, μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Πρίστινα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις αυξήσεις, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η ενέργεια ισοδυναμεί με de facto εμπορική απαγόρευση.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε δήλωσε στην σύνοδο ότι το μέτρο της αύξησης των δασμών, ήταν «πολιτική αντίδραση στο κράτος που μαχαιρώνει το Κόσοβο στην πλάτη». ενώ συμπλήρωσε «Σήμερα είναι η στιγμή να θέσουμε 100% τα τιμολόγια στο Βορρά και να έχουμε μηδενικά τιμολόγια στο νότο του Κοσσυφοπεδίου», υπονοώντας τα σύνορα με την Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα υπουργεία εξωτερικών σε Πρίστινα και Τίρανα «να αρχίσουν να εργάζονται για ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο που θα ενώσει τους Αλβανούς μέχρι το έτος 2025». Δήλωση αυτή ουσιαστικά ήταν προς Ε.Ε στην οποία έθετε το χρονικό όριο στο οποίο Αλβανία και Κόσοβο πρέπει να ενταχθούν στην Ευρώπη.

Ο εκβιασμός αυτός οφείλεται ότι οι πρωθυπουργοί και το πολιτικό σύστημα των δύο χωρών, εκβιάζεται από ένα εγκληματικό παρακράτος που αποτελείται από πρώην βετεράνους του πολέμου με την Σερβία, οι οποίοι δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση οι δύο χώρες να ενταχθούν στο πλαίσιο νομιμότητας της Ε.Ε

Ο Έντι Ράμα κρατάει ψηλά τον εθνικισμό και την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας

Ο Ράμα δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία με τον πολιτικό του Κοσσυφοπεδίου Fatmir Limajn, με τον οποίο σχηματίζουν τον αετό, σύμβολο της Μεγάλης Αλβανίας.

Η Σερβία η οποία είναι η πρώτη χώρα που έχει πληγεί από τον Αλβανικό Εθνικισμό χάνοντας εδάφη, μετά τις δηλώσεις του Εντι Ράμα ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς να δηλώσει ότι «δεν έχει νόημα να διοργανώσουμε συσκέψεις περιφερειακής συνεργασίας μετά από αυτά που είπε ο Ράμα»

Όλα αυτά τα γεγονότα φέρνουν ακόμα πιο κοντά τα Σκόπια σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ. Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα κοιτάξουν να λύσουν γρήγορα το πρόβλημα των Σκοπίων ώστε η Ελλάδα να ασχοληθεί πλέον πιο ελεύθερα με την Αλβανία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών (άσχετα με το περιεχόμενο της) θα είναι η πρώτη φορά που θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την προσπάθεια της Αθήνας να πάρει ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια κυρίως απέναντι στην Αλβανία.

Εδώ κάπου αρχίζει και η δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη ότι «όλα πλέον είναι στο χέρι της Ελλάδας»

Via Diplomacy