Ο Αλβανός πρωθυπουργός ζητά την ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα χρησιμοποίησε τη συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για να ζητήσει την ένταξη του γειτονικού Κοσσυφοπεδίου στο πρόγραμμα Συνεργασίας για την Ειρήνη της συμμαχίας.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τους ηγέτες των κρατών μελών για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας και τους τρόπους συνεργασίας.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αν και έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να ενταχθεί. Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι είπε ότι  σκόπευε να υποβάλει αίτηση  για ένταξη στο πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη, που θεωρείται πρόδρομος της πλήρους ιδιότητας μέλους. Ωστόσο, η πορεία της παραμένει περίπλοκη, καθώς η ένταξη απαιτεί συναίνεση από όλα τα κράτη μέλη, την οποία δεν μπορεί να επιτύχει λόγω έλλειψης αναγνώρισης από την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία.

«Είχα ξανά την ευκαιρία να αναφέρω την ανάγκη να εξεταστεί η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στο Πρόγραμμα Σύμπραξης για την Ειρήνη, αν και καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί περιορισμοί», είπε ο Ράμα, αναφερόμενος στην ανάγκη συναίνεσης προτού χορηγηθεί μια τέτοια ένταξη. .

«Αλλά και πάλι, στους καιρούς που ζούμε, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα πρέπει να επανεξεταστεί», πρόσθεσε.

Ο Ράμα μίλησε επίσης για την ανάγκη εμπλοκής της Σερβίας σε θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της επιρροής εξωτερικών και επιβλαβών δυνάμεων, παρόλο που το Βελιγράδι δεν είναι μέλος της συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επανέλαβε επίσης την προσφορά του για ναυτική βάση και χρήση από το ΝΑΤΟ , αναφερόμενος στο Πόρτο Ρομάνο στο Δυρράχιο. Τα σχέδια για τη μετατροπή του υπάρχοντος λιμανιού σε ναυτική τοποθεσία αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές Ιουλίου. Το παρακείμενο λιμάνι του Δυρραχίου πρόκειται να ανακαινιστεί μέσω μεγάλης παραχώρησης με εταιρεία των Εμιράτων.

Αυτό προστίθεται στην αεροπορική βάση Kucova, η οποία αυτή τη στιγμή εκτελούνται εργασίες για να μετατραπεί σε αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ και κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Ο Στόλτενμπεργκ βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει την Αλβανία για τη συνεχή υποστήριξή της και την ευθυγράμμιση και την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, τη Λετονία και τη Βουλγαρία. Συνεχάρη επίσης τη χώρα που ήταν από τις πρώτες που επικύρωσαν το πρωτόκολλο προσχώρησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία μετά την επίσημη αίτησή τους για ένταξη στη συμμαχία.

(πηγή: euroactiv)

ViaDiplomacy Newsroom