Ο αποκλεισμός της Γάζας εμπόδιο στην επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ

Εμπόδια στην επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ θέτει η Άγκυρα αφού μία από τις βασικές προϋποθέσεις της κυβέρνησης Νταβούτογλου είναι η άρση του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.

Παρα την αισιοδοξία για την επανέναρξη των σχέσεων των δύο κρατών μετά από μια 5ετή περίοδο ψυχρότητας και αντεγκλήσεων η τουρκική εμμονή για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ενδέχεται να δημιουργήσει εμπόδια στην διαδικασία αυτή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ibrahim Kalin οι σχέσεις των δύο κρατών δεν θα εξομαλυνθούν εάν δεν υλοποιηθούν από το Ισραήλ οι απαιτήσεις της Άγκυρας μεταξύ των οποίων είναι και η άρση του αποκλεισμού.

Στόχος της Τουρκίας είναι η ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους και η ειρηνική συνύπαρξη των δύο κρατών Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Αξιωματούχος της Ισραηλινής κυβέρνησης που ερωτήθηκε για την τοποθέτηση του Ibrahim Kalin αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι η κυβέρνηση του δεν πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις μέσω των ΜΜΕ.

Όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν το Ισραήλ ο αποκλεισμός της Γάζας ο οποίος υποστηρίζεται και από την Αίγυπτο αποσκοπεί στην παρεμπόδιση του εφοδιασμού της Χαμάς με εξοπλισμό δια θαλάσσης, επομένως για το Τελ Αβίβ οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό αγγίζει καίρια σημεία της πολιτικής του για την ασφάλεια του Εβραϊκού κράτους.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.