Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν φέρεται να αναζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ για την εξασφάλιση δανείου από το ΔΝΤ

Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν φέρεται να ζήτησε βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλίσει την πρόωρη εκταμίευση ενός δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η υψηλή τιμή των εισαγωγών ενέργειας ωθεί το έθνος της Νότιας Ασίας με ταμειακά περιορισμένα χρήματα στο χείλος μιας κρίσης πληρωμών.

Ο στρατηγός Qamar Javed Bajwa μίλησε τηλεφωνικά με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και έθεσε το θέμα.

Το Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με το ΔΝΤ για την αναβίωση ενός πακέτου διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του δανειστή, το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει στα τέλη Αυγούστου. Το Ισλαμαμπάντ αναμένεται να λάβει περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος, ξεκινώντας με μια αρχική δόση περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Asim Iftikhar Ahmad επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Bajwa και Sherman, αλλά δεν μοιράστηκε λεπτομέρειες.

«Λοιπόν, καταλαβαίνω ότι έχει γίνει συζήτηση, αλλά σε αυτό το στάδιο, δεν γνωρίζω άμεσα το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης», είπε ο Αχμάντ σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον δεν επιβεβαίωσε άμεσα εάν η μετατροπή είχε πραγματοποιηθεί.

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνομιλούν τακτικά με Πακιστανούς αξιωματούχους για μια σειρά θεμάτων. Ως συνήθης πρακτική, δεν σχολιάζουμε τις ιδιαιτερότητες των ιδιωτικών διπλωματικών συνομιλιών»

Η Nikkei Asia ανέφερε για πρώτη φορά την Παρασκευή για την επαφή Bajwa-Sherman, λέγοντας ότι ο Πακιστανός στρατιωτικός αρχηγός ζήτησε από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να επιταχύνουν την αποδέσμευση του δανείου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ.

«Ναι», είπαν οι πηγές στο Ισλαμαμπάντ όταν ρωτήθηκαν αν οι δύο αξιωματούχοι είχαν μιλήσει για το θέμα που αφορούσε την εκταμίευση του δανείου του ΔΝΤ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της προσφυγής του Bajwa δεν έγινε αμέσως γνωστό.

Οι επικριτές απέδωσαν την καθυστέρηση στην αποδέσμευση του δανείου στο ιστορικό του Πακιστάν να μην τηρεί τις δεσμεύσεις για την ανάληψη κρίσιμων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

ViaDiplomacy Newsroom