Ο Μπαρόζο στέλνει επιστολή προς τον Πούτιν και ζητά να επαναλάβει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με επιστολή του τονίζει στο Ρώσο Προέδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τη σημασία της επανέναρξης των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

“Είναι βασικό ότι η επανάληψη παραδόσεων φυσικού αερίου για τους πολίτες της Ουκρανίας να εξασφαλιστεί , όπως και η εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων με τους πελάτες στην ΕΕ ” αυτά σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το Κίεβο πρέπει να πληρώσει 3,9 εκατομμύρια δολάρια από το υπάρχον χρέος πριν το ρωσικό φυσικό αέριο θα ρέει και πάλι στην Ουκρανία.

Την περασμένη Παρασκευή η Ρωσία, η ΕΕ και η Ουκρανία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την ενέργεια που θα εξασφαλίσει εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας με την τελευταία να αρχίσει να πληρώνει τα δισεκατομμύρια των δολαρίων του χρέους προς την Gazprom, τη κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας που παρέχει στην Ευρώπη το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της.

Ωστόσο, το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε φάση εν τη γενέσει της, και καμία τελική συμφωνία δεν έχει υπογραφεί.

Ο Μπαρόζο αναμένει ένα γρήγορο αποτέλεσμα, όπως τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών, το Κίεβο και τη Μόσχα

“Αναμένουμε επίσης ότι η ταχεία και αποφασιστική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί σε τριμερείς συνομιλίες του φυσικού αερίου προς μια αμοιβαία αποδεκτή προσωρινή λύση για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, με βάση τα στοιχεία συμβιβαστικής λύσης που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,” ανέφερε η δήλωση.

Αυτή την Πέμπτη Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Prodan θα συναντηθεί με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Παρασκευή οι τρεις θα ξεκινήσουν νέο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες

Το Κίεβο αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση πριν από τους χειμερινούς μήνες, και έχει αναθέσει στη γειτονική Ουγγαρία και την Πολωνία να επανεξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, η οποία είναι τεχνικά παράνομη βάσει συμβάσεων με την Gazprom.

Η Ουγγαρία όμως έχει επ ‘αόριστον απενεργοποιήσει την ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία μετά την εξασφάλιση μιας νέας συμφωνίας με την Gazprom

Η Σλοβακία άρχισε αντίστροφες ροές προς την Ουκρανία στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά την 1η Οκτωβρίου, κρατική εταιρεία φυσικού αερίου SPP ανακοίνωσε πτώση 50 τοις εκατό σε ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, το οποίο μπορεί να τροποποιήσει τα σχέδιά της να συνεχίσει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία.

ViaDiplomacy Newsroom