Ο χάρτης της «συμφωνίας» για το Κυπριακό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης»

Τον χάρτη της υπό διαμόρφωση συμφωνίας για το Κυπριακό, αναφορικά με το ποσοτό εδάφους που είναι διατεθειμένες να δεχτούν οι δύο πλευρές, δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης» την ώρα που οι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται πως παίρνουν την τελευταία στροφή.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», «μόνο μια αναπάντεχη ανατροπή θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να διαφοροποιήσει τα δεδομένα, καθώς στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν οι δύο πλευρές έφθασαν σε ακτίνα συμφωνίας, που μόνο η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ανέβαλε».

Όπως γράφει η εφημερίδα, Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένεται σήμερα να καταλήξουν στο θέμα του εδάφους και την ίδια στιγμή να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη, ενώ σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει στο τέλος της διαπραγμάτευσης ο Έσπερ Μπαρθ Άιντε εκ μέρους των δύο ηγετών.

Ειδικά για το εδαφικό, η εφημερίδα αναφέρει πως «μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%)».

ViaDiplomacy Newsroom