Ο Covid-19 κλείνει το κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα

Τους πρώτους τριγμούς από την κρίση, αντιμετωπίζει ο Πρίνος, ο οποίος μόνο σε ένα θαύμα μπορεί να ελπίζει για να σωθεί. Τα σενάρια των τελευταίων εβδομάδων περί κρατικοποίησης φαντάζουν μη ρεαλιστικά ενώ η ζημιογόνος λειτουργία είναι αδύνατο να παραταθεί.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, το κοίτασμα στη Καβάλα έχει δύο βασικά προβλήματα: το πρώτον είναι ότι παραμένει ασύμφορο το λειτουργικό κόστος και το δεύτερον είναι η αποπληρωμή δανείων που έχουν επενδυθεί για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Ως προς το πρώτο, δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει λύση ενώ για το δεύτερο η λήψη κάποιου δανείου με ευνοϊκούς όρους πιθανότητα θα παρείχε κάποιες διευκολύνσεις. Επί του παρόντος πάντως εκκρεμούν συζητήσεις με την κυβέρνηση η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Τις επιπτώσεις της κρίσης αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες με τελευταίο κρούσμα το λουκέτο που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες στην Σικελία άλλη μια μικρού μεγέθους εταιρεία εκμετάλλευσης πετρελαίου, η Ιρμίνιο.

Σε ότι αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης, η κοινοπραξία Exxon Mobil μαζί με τη γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κάποιο πρόγραμμα νέων σεισμικών ερευνών για τις δύο παραχωρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οι δύο συμβάσεις εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο το περασμένο φθινόπωρο κάτι που δεν δημιουργεί υποχρεώσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων άμεσης επένδυσης όπως σε άλλα μπλοκ. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει και μια πιο εύκολη έξοδο στο μέλλον.

Στα υπόλοιπα θαλάσσια οικόπεδα, στο Κατάκολο που ανήκει στην Energean, η γεώτρηση δεν έχει προχωρήσει ενώ στον Πατραϊκό, πήρε παράταση για το 2021 και υπολογίζεται να πάρει και νέα.

Όσον αφορά στα τέσσερα χερσαία οικόπεδα, των Ιωαννίνων (Repsol-Energean) είναι το μοναδικό στο οποίο έχουν περατωθεί οι γεωφυσικές έρευνες, όμως είναι βέβαιο ότι οι εταιρείες δεν θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα με αυτό το κλίμα στην αγορά.

Σε Αιτωλοακαρνανία (Repsol-Energean) αλλά και σε Άρτα – Πρέβεζα καθώς και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο που είναι τα ΕΛΠΕ, οι σεισμικές έρευνες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

ViaDiplomacy Newsroom