Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου θέλει «πρόσβαση στις θερμές θαλάσσες» και φέρνει εμπόδια στη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Η γρήγορη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, τίθεται εν αμφιβόλω με το Δήμο Χαϊδαρίου που διεκδικεί εκτάσεις εντός της περιοχής των ναυπηγείων να ετοιμάζεται για προσφυγές στα δικαστήρια, με στόχο σύμφωνα με πληροφορίες να φτάσει έως και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Προβλήτα 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά, η οποία περιλαμβάνεται στο ακίνητο που δημοπρατήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ο Δήμος Χαϊδαρίου εκτιμά ότι η πώληση της προβλήτας δεν είναι νόμιμη καθώς αυτή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

“H δημοπράτηση και η πώληση της επίμαχης προβλήτας 4 δεν είναι νόμιμη, καθώς χαρακτηρίστηκε ως δημόσιο κτήμα, όχι υπαγόμενο στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αλλά με την ιδιότητα του κοινοχρήστου.

Ως εκ τούτων όλη η διαγωνιστική διαδικασία στην οποία έχετε προβεί πάσχει νομικά και τυγχάνει έωλη”, αναφέρεται σε εξώδικη δήλωση του Δήμου που εστάλη στην ΕΤΑΔ πριν από την διενέργεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για το ακίνητο.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχο εξώδικο τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από την πρώτη δημοπρασία της ΕΤΑΔ που τελικά κηρύχθηκε άγονη. Τότε η ΕΤΑΔ είχε απαντήσει με δική της εξώδικη δήλωση στην οποία εξέφραζε διαφορετική νομική άποψη υποστηρίζοντας ότι η προς πώληση έκταση δεν αφορά αιγιαλό.

Στο εξώδικο του ο Δήμος Χαϊδαρίου σημειώνει ακόμη ότι η προβλήτα 4 δημιουργήθηκε από τη βίαιη μεταβολή της ακτογραμμής με τη σταδιακή ρίψη στη θάλασσα τόνων από μπάζα και σκυρόδεμα από το 1965 μέχρι το 1979 και όχι από τη φυσική επέκταση της στεριάς προς τη θάλασσα.

O Δήμος Χαϊδαρίου υποστηρίζει ότι η προβλήτα αυτή δεν είναι απαραίτητη για τα Ναυπηγεία, καθώς ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για δραστηριότητες σχετικές με τη λειτουργία τους.

Η συγκεκριμένη έκταση έμεινε ανεκμετάλλευτη μέχρι το 2002, όπου εκμισθώθηκε σε εταιρεία logistics για την τοποθέτηση containers, ενώ τον Απρίλιο του 2016 δημιουργήθηκε στην επίμαχη προβλήτα 4 κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο και θα πρέπει να μεταφερθεί πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης στο νέο ιδιοκτήτη.

Εξώδικο και στην ειδική διαχείριση της ΕΝΑΕ

Παράλληλα, ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει αποστείλει εξώδικα και προς τον Ειδικό Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,  τόσο κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε αποβεί άκαρπος  όσο και κατά τη διάρκεια του τελευταίου διαγωνισμού.

Στα εξώδικα αυτά προς τον Ειδικό Διαχειριστή  επισημαίνεται ότι ακίνητο των ΕΝΑΕ ανήκουν και εκτάσεις που, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, ανήκουν  στον Δήμο Χαϊδαρίου.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον Δήμο, “τίθεται υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα του πλειοδοτικού διαγωνισμού, καθώς περιλαμβάνει τμήματα αλλότριων ιδιοκτησιών καθώς και ακίνητα εκτός συναλλαγής , τα οποία προφανώς δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στον πλειοδότη”.

Το ψήφισμα του Δήμου

Ο Δήμος Χαϊδαρίου ενέκρινε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την Προβλήτα 4 ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ, τον διαχωρισμό του ακινήτου της Προβλήτας 4 από την Δεξαμενή 5 και την παραχώρησή της στον Δήμο.

Το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον δήμαρχο, Βαγγέλη Ντηνιακό να συντονίσει τις ενέργειες για την διεκδίκηση του χώρου των 220 στρεμμάτων με τον ίδιο να δηλώνει αποφασισμένος να κλιμακώσει τις κινήσεις του για την ακύρωση του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ αξιοποιώντας, μάλιστα, κάθε ένδικο βοήθημα.

“Η πώληση της Προβλήτας 4 από την ΕΤΑΔ  δεν είναι νόμιμη γιατί η Προβλήτα 4 αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Παράλληλα, η Προβλήτα 4   δεν είναι  κατά κανένα τρόπο απαραίτητη για την λειτουργία των Ναυπηγείων και η  συνένωσή της με την Δεξαμενή 5 σε ένα ενιαίο ακίνητο από την ΕΤΑΔ το 2018 αποτελεί ολέθριο σφάλμα. 

Το Χαϊδάρι έχει εδώ και πολλές δεκαετίες στερηθεί την πρόσβαση στη θάλασσα. Η Ακτή Σκαραμαγκά είναι το φυσικό επίνειο ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας. Δικαιωματικά λοιπόν θα έπρεπε να έχει περάσει στη χρήση του Δήμου Χαϊδαρίου εδώ και πολλά χρόνια.

Η παραχώρηση της Προβλήτας 4 στον Δήμο και τους κατοίκους θα αποτελούσε μια από τις πολλές αναγκαίες κινήσεις για να αμβλυνθούν  οι μεγάλες ανισότητες που έχουν ιστορικά διαμορφωθεί ανάμεσα στις δικές μας λαϊκές συνοικίες και στα προνομιούχα Βόρεια και Νότια προάστια”, αναφέρεται στο ψήφισμα του Δήμου.

Αντίστοιχο ψήφισμα για την απόδοση της Προβλήτας 4 στους κατοίκους έχει λάβει και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας που εκφράζει όλους τους Δήμους της περιοχής (Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Φυλής).

(πηγή: Κώστας Κετσιετζής-capital.gr)

ViaDiplomacy Newsroom