Ο Δήμος Ξάνθης εκμηδένισε με μία μόνο κίνηση την σημασία της επίσκεψης του Μαργαρίτη Σχοινά

«Η Θράκη της ισότητας είναι πρότυπο κοινής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων, για όλη την Ευρώπη, διαπολιτισμικής και διαθρησκευτικής συνεργασίας, πολιτικής και κοινωνικής αντιπροσώπευσης στη δημόσια ζωή». Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Ενώ συμπλήρωσε στην ίδια ομιλία, «η Θράκη είναι η καρδιά του πολιτικού, δημοκρατικού και κοινωνικού, κοινού ευρωπαϊκού στοιχείου, καθρεφτίζει το σπουδαίο πολυπολιτισμικό μας ψηφιδωτό, αλλά και την σπουδαιότητα των κοινωνικών μας κατακτήσεων, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που αποτελείται από ένα μοναδικό πλαίσιο αρχών και αξιών που μόνο εδώ, στην Ευρώπη, μπορεί κάποιος να τις βρει συγκεντρωμένες, όλες μαζί.»

Στην Ξάνθη, τελευταίο σταθμό στην περιοδεία του στην Θράκη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Παντελεήμονα και τον τοποτηρητή της Μουφτείας Μπιλάλ Καρά Χαλίλ. «Η συζήτηση που είχα με τον μητροπολίτη και τον τοποτηρητή της Μουφτείας απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι αντιλαμβάνονται οι πνευματικοί ταγοί το πώς η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει τη συνύπαρξη αυτή και το τι δυνατότητες δίνει, και φεύγω πολύ ενθαρρυμένος από τις αντιδράσεις και τις συζητήσεις εδώ, γιατί δείχνουν ακριβώς να αντιλαμβάνονται αυτή την προστιθέμενη αξία του ευρωπαϊκού πλαισίου», δήλωσε ο κ. Σχοινάς αναρτώντας ταυτόχρονα φωτογραφία από την συζήτηση αυτή.

Η συνάντηση του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους φορείς της Ξάνθης έγινε στο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Ο διαχειριστής του Πολυχώρου με την σειρά του ανάρτησε φωτογραφίες από τις επαφές του Μαργαρίτη Σχοινά και πιο συγκεκριμένα, με τον ίδιο, τον Δήμαρχο Ξάνθης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και τον Μητροπολίτη.

Η σημασία των δηλώσεων του Μαργαρίτη Σχοινά για τους μουσουλμάνους και τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που υπερασπίζονται, σαν να μην έγιναν ποτέ. Ο τοποτηρητής της Μουφτείας Ξάνθης, Μπιλάλ Καρά Χαλίλ, αγνοήθηκε και δεν συμπεριλήφθηκε στο φωτογραφικό υλικό, κάτι που θα αποδείκνυε τα όσα ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Δήμος Ξάνθης αγνοεί επιδεικτικά τον Μουφτή. Η πρώτη ήταν στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης όπου ο Μπιλάλ Καρά Χαλίλ δεν πήρε την θέση που άρμοζε στην θέση που κατέχει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, έχει τρεις Αντιδημάρχους μουσουλμάνους οι οποίοι είναι πιστοί στον αυτοδιορισμένο-καταδικασμένο για μίσος Αχμέτ Μετέ που παράνομα αυτοπαρουσιάζεται ως Μουφτής

ViaDiplomacy Newsroom