Ο δισεκατομμυριούχος Βαρντανιάν συνελήφθη στο Καραμπάχ από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν

Ο δισεκατομμυριούχος Ruben Vardanyan, ο οποίος ζούσε πρόσφατα στο Καραμπάχ, συνελήφθη από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν ενώ προσπαθούσε να φύγει από την περιοχή. Αυτό ανέφερε η σύζυγός του Veronica Zonabend και αργότερα επιβεβαιώθηκε από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν.

Η Zonabend είπε στο RBC ότι συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από Καραμπάχ μαζί με άλλους πρόσφυγες. Η Συνοριακή Υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν διένειμε φωτογραφία και το βίντεο της σύλληψης. Ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στο Μπακού.

Ο Vardanyan είναι ένας επενδυτικός τραπεζίτης γεννημένος στο Ερεβάν, μια από τις βασικές προσωπικότητες στο ρωσικό χρηματιστήριο τη δεκαετία του ’90. Το Forbes υπολογίζει την περιουσία του σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Στα τέλη του 2022, παραιτήθηκε από τη ρωσική υπηκοότητα και μετακόμισε στην μη αναγνωρισμένη δημοκρατία, επικεφαλής της κυβέρνησής της.

Το Μπακού απαίτησε να φύγει. «Όσο πιο γρήγορα αυτό το άτομο φύγει από αυτή την περιοχή, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους· πρώτα απ’ όλα, ο τοπικός πληθυσμός υποφέρει από αυτό», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ. 

Ο Βαρντανιάν συνέχισε να ζει στη μεγαλύτερη πόλη του Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ (Khankendi), και έγραφε για τον αποκλεισμό της περιοχής από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν στα κοινωνικά δίκτυα.

Την περασμένη εβδομάδα, πηγές από διάφορα αρμενικά έντυπα ισχυρίστηκαν ότι το Μπακού απαιτούσε από τις αρχές του Καραμπάχ να συλλάβουν έναν ευρύ κατάλογο κυβερνητικών αξιωματούχων από την μη αναγνωρισμένη δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων πρώην μελών της κυβέρνησης αλλά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

ViaDiplomacy Newsroom