Ο Έλληνας Πρωθυπουργός (χώρας μέλους του ΝΑΤΟ) συναντά τον Πούτιν την ώρα της κρίσης με την Ουκρανία – Επικοινωνία Μπλίνκεν – Μητσοτάκη

Την Τετάρτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί στο Σότσι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είναι βέβαιο πως θα αρπάξει την ευκαιρία και θα θέσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό θέματα που αφορούν τον ΝΑΤΟ, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ηγέτης χώρας που είναι μέλος της Συμμαχίας. Τα θέματα αυτά θα αφορούν την Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και φυσικά την Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να πάει ένα βήμα παραπάνω από την ισορροπία και με την σειρά του θα θέσει «κόκκινες γραμμές» όσο αφορά τις διμερείς σχέσεις, όπως είναι ο πιθανός «ενεργειακός εκβιασμός» από την Μόσχα, αλλά κυρίως, η παρέμβαση της Ρωσίας στα Βαλκάνια που φτάνει μέχρι την Βόρεια Ελλάδα.

Όσο αφορά τις «κόκκινες γραμμές» του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα λειτουργήσει ως «αγγελιοφόρος» της Συμμαχίας μεταφέροντας τις πάγιες θέσεις όσο αφορά την πολιτική της Μόσχας. Αυτός ήταν και ο λόγος της επικοινωνίας του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Δευτέρας.

«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Μαζί δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε τους NATO Συμμάχους και εταίρους μας», έγραψε στο twitter ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, επιβεβαιώνοντας τον συνολικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό επικοινώνησε και ο γερουσιαστής Μεν΄έντεζ

ViaDiplomacy Newsroom