Ο Ερντογάν έκανε Τούρκους 350000 Πομάκους από την Κομοτηνή

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιδιώκει την αφομοίωση των “ομογενών” του και κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει ότι οι Τουρκογενείς, Ρομά και Πομάκοι της Θράκης είναι “Τούρκοι”. Αυτές οι δύο αναφορές του Τούρκου Προέδρου στην ομιλία του σε εκπροσώπους τουρκόφρονων φορέων της μειονότητας, το απόγευμα της Παρασκευής στην Κομοτηνή έκανε εντύπωση και μάλιστα κάποιοι από την Ελληνική πλευρά είδαν θετικά την αναφορά στην λέξη “Πομάκος” η οποία ήταν απαγορευμένη όλα αυτά τα χρόνια

Φυσικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ως στόχο με την αναφορά αυτή να αδειάσει την Τουρκική Πολιτική δεκαετιών στην Θράκη με την οποία όλοι οι Μουσουλμάνοι θεωρούνται Τούρκοι.

Η αναφορά στους Ρομά και στους Πομάκους έχει δύο στόχους, ο πρώτος έχει να κάνει με τα δίγλωσσα σχολεία τα οποία θα αναπτύξουν την Τουρκική συνείδηση στις επόμενες γενιές Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης και ο δεύτερος, να αποκτήσει ρόλο η Τουρκία στα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην νοτιοδυτική Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου ζούνε περισσότεροι από 350000 Πομάκοι μουσουλμάνοι.

Δίγλωσσα Νηπιαγωγεία – Η “ταφόπλακα” της Θράκης

Το πιλοτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που χρηματοδοτείται με 400 χιλιάδες ευρώ από το ΕΣΠΑ, επιχειρεί να εισάγει πιλοτικά την τουρκική «μητρική» γλώσσα -όπως τη χαρακτηρίζει-  σε τρία νηπιαγωγεία στη Ροδόπη και τρία στην Ξάνθη, αριθμός που διπλασιάζεται την επόμενη σχολική περίοδο με στόχο να εφαρμοστεί στη συνέχεια σε όλα τα νηπιαγωγεία μειονοτικών περιοχών.

Σε ποια «μητρική» όμως γλώσσα θα συνεννοούνται με τα παιδιά -οι «βοηθοί» νηπιαγωγοί που θα διοριστούν- στα νηπιαγωγεία που λειτουργούν στα πομακοχώρα και σε οικισμούς Ρομά ;
Οι τουρκόφρονες, που επιδιώκουν μεθοδικά την αφομοίωση και τον εκτουρκισμό των μη τουρκογενών μουσουλμάνων της μειονότητας, ζητούν επιτακτικά να εισαχθεί αποκλειστικά και μόνο η τουρκική γλώσσα στα δημόσια νηπιαγωγεία, με το επιχείρημα πως διαθέτει  γραπτό λόγο που θα διδαχθούν στη συνέχεια τα παιδιά στα μειονοτικά σχολεία. Παραβλέπουν όμως εσκεμμένα, πως τα τουρκικά για τα νήπια αυτά είναι  άγνωστη γλώσσα, αφού στο σπίτι και στο χωριό μιλούν την πομακική ή τη ρομανί. Έτσι το παιδιά στο νηπιαγωγείο θα έρχεται αντιμέτωπο όχι μόνο με την επίσημη γλώσσα του κράτους, την ελληνική, αλλά και την τουρκική που του είναι εντελώς ξένη έως εκείνη τη στιγμή.

Σε συνάντηση που είχαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή, με μέλη των εκεί Διδασκαλικών Συλλόγων και νηπιαγωγούς των δύο νομών,  εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ξεκαθάρισαν πως το «πιλοτικό πρόγραμμα» θα εφαρμοστεί όπως ανακοινώθηκε, μη κάνοντας αποδεκτές τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του θέματος, που εκτός από εκπαιδευτική χροιά έχει και εθνικές προεκτάσεις.

Οι ενστάσεις από πολλούς όσο αφορά τους Πομάκους και τους Ρομά όπου σαφέστατα δεν πρέπει να θεωρείται μητρική τους γλώσσα η Τουρκική, η αναφορά του Ερντογάν δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ποια θα είναι η πολιτική της Τουρκίας και του Προξενείου το επόμενο διάστημα απέναντι τους. Πλέον θα αντιμετωπίζονται ως Πομάκοι και Ρομά, αλλά Τούρκοι και ως Τούρκοι θα διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα.

Άλλωστε η αναφορά του Τούρκου Προέδρου στην Συνθήκη της Λωζάννης και την επικύρωση της δεν είχε ως σκοπό τα σύνορα όπως ερμήνευσαν οι περισσότεροι, αλλά θέματα όπως η εκπαίδευση. Οι σκληρό-πυρηνικοί της μειονότητας θεωρούν την είσοδο της τουρκικής γλώσσας στα δημόσια νηπιαγωγεία, ως «πρώτο βήμα» για τη λειτουργία στο μέλλον καθαρά μειονοτικών, που δεν προβλέπονται σήμερα από τη Συνθήκη της Λωζάνης, και αποτελεί πάγιο αίτημα της Άγκυρας, στο πλαίσιο χειραγώγησης του μουσουλμανικού πληθυσμού

Το ‘Pomakistan” τους τρομάζει όλους και η Τουρκία θέλει ρόλο

Στην Θράκη μπορεί η Τουρκία να μην έχει καταφέρει να “ποτίσει” με την Τουρκική συνείδηση Πομάκους και Ρομά, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Βουλγαρία και τους 350000 χιλιάδες Μουσουλμάνους Πομάκους που ζούνε στην νοτιοδυτική Βουλγαρία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και κυρίως η Βουλγαρία είναι τα όσα θα συμβούν στα Βαλκάνια τις επόμενες δεκαετίες. Κόσσοβο, Σκόπια και Αλβανία μπορούν να φέρουν τέτοιες εξελίξεις οι οποίες σε κάποιες χώρες μπορούν να αλλάξουν ριζικά τα σύνορα τους. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζει έντονα η Βουλγαρία η οποία μέσα στα “σπλάχνα” γιγαντώνεται ένα τεράστιο θέμα.

Οι Πομάκοι της Βουλγαρίας ποντάρουν στον θρησκευτικό φανατισμό αφού δεν διστάζουν να αναφέρουν πως οι μουσουλμάνοι πομάκοι προϋπήρχαν όλων των άλλων στην περιοχή.(Τι τρέχει να προλάβει η Ελλάδα με τους Πομάκους, διαβάστε εδώ)

Όσα όμως συμβαίνουν το τελευταίο καιρό στην Θράκη και ειδικά με τα δίγλωσσα σχολεία, δεν έχουν αφήσει αδιάφορους τους Πομάκους της Βουλγαρίας οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια και εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο, με έδρα την Σουηδία έχουν ξεκινήσει αγώνα για να αναγνωριστούν ως “Ορφανό Έθνος” με το ότι συνεπάγεται αυτό. Το Pomakistan δεν είναι μια θεωρία συνωμοσίας, είναι μια πραγματικότητα όπου 500.000 Πομάκοι στον κόσμο (350000 στην Βουλγαρία) δουλεύουν συστηματικά και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.

Ο Ερντογάν θέλει να έχει ρόλο η Τουρκία σε αυτές τις εξελίξεις και θέλει να επεκτείνει την δική του Ράμπια στην περιοχή, δηλαδή, ενα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος. Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο με τους Πομάκους και για το λόγο αυτό έβαλε στην αντζέντα την συγκεκριμένη λέξη.

Το Pomakistan είναι δημιούργημα των Αμερικανών και την στιγμή που αυτοί θα κρίνουν ότι είναι απαραίτητο για τα σχέδια τους θα το ενεργοποιήσουν, ακόμη ένας λόγος ο Ερντογάν να μπει στα πόδια τους.

 

ViaDiplomacy Newsroom