Ο Ερντογάν εξομοιώνει το PKK με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές του ISIL

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξομοιώνει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) με το Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Λεβάντε (ISIL), τη στιγμή που ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές διεξάγουν μάχες με σύριους Κούρδους μαχητές στους δρόμους της κουρδικής πόλης Κομπανί και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός απειλεί να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ο Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα  Zaman, ότι «για εμάς το ΡΚΚ είναι η ίδιο με ISIL. Είναι λάθος να θεωρείται το ένα διαφορετικό από το άλλο» και επέκρινε τους Κούρδους πολιτικούς της χώρας του που κατηγόρησαν την κυβέρνηση του ότι δεν βοήθησε τους σύριους Κούρδους να υπερασπιστούν το Κομπανί. Το μέτωπο της κουρδικής πόλης έχει προκαλέσει μια εισροή προσφύγων στην Τουρκία και σποραδικές συγκρούσεις στην τούρκο-συριακή μεθόριο από μαχητές του PKK που  εμποδίζονται από τον τουρκικό στρατό να περάσουν στη Συρία με στόχο να πολεμήσουν στο πλευρό των σύριων Κούρδων του Κομπανί.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τους Κούρδους πολιτικούς ότι επιδιώκουν να συνδέσουν το Κομπανί με τις προσπάθειες της Άγκυρας για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος και με τις συνομιλίες με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το φυλακισμένο ηγέτη του PKK. Ο πρόεδρος της Τουρκίας στη συνέχεια τους απείλησε δηλώνοντας ότι όσοι προσπαθούν να καταστρέψουν την ειρηνευτική διαδικασία «θα πληρώσουν το τίμημα».

 

Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την ενίσχυση των Κούρδων σε περιφερειακό επίπεδο διότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη δημιουργία του «Μεγάλου Κουρδιστάν». Η κυβέρνηση της Άγκυρας ισορροπεί επικίνδυνα μεταξύ των κουρδικών φόβων της και της απειλής των ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών.

ViaDiplomacy Newsroom