Ο ESM ανέβαλε την εκταμίευση της δόσης του €1 δισ.

Την άποψη των πιο υποψιασμένων ότι τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες δεν έχουν περάσει επιβεβαιώνει η αιφνιδιαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας -ESM- να αναβάλει την προγραμματισμένη εκταμίευση της δόσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του  ESM δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι έχουν υλοποιηθεί πληρωμές για ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες. «Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της υπολειπόμενης δόσης του ενός δισ. ευρώ» αναφέρεται από τον ESM.

Όπως επισημαίνεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας -ESM- η διαθεσιμότητα για το υπολειπόμενο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου. Με απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποπληρώσει τα χρέη της προς ιδιώτες μέσα στα επόμενα 24ωρα, αν θέλει να μην χάσει την τελευταία υποδόση της οικονομικής βοήθειας.

Κατά πληροφορίες, το πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης έχει να κάνει με την αποπληρωμή χρεών του κράτους σε προμηθευτές νοσοκομείων. Κάποιες πηγές αναφέρουν -θέλοντας να υποβαθμίσουν το θέμα- ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων έλαβαν τα χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση όμως δεν προχώρησαν σε εξόφληση των χρεών τους προς  τους ιδιώτες προμηθευτές. Για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως προέκυψε από την απόαση να μην εκταμιευθεί το υπολειπόμενο ένα δισ. ευρώ, η «εκκρεμότητα» αυτή μόνο σαν τυπική δεν μπορεί να θεωρηθεί.

(πηγή: Πρώτο Θέμα)

ViaDiplomacy Newsroom