Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επανέφερε τον τούρκο βουλευτή στη «συμμαχική πραγματικότητα»

«Σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα, δεν τα διαβαίνουν στρατοί…»

Αμεση  ήταν η αντίδραση του Ευριπίδη Στυλιανίδη  επικεφαλή της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Κ.Σ του ΝΑΤΟ και βουλευτή Ροδόπης στις τοποθετήσεις του τούρκου βουλευτή  Οσμάν Ακίπ Μπακ ο οποίος  κατηγόρησε την Κύπρο για μονομερείς ενέργειες. Ο Ευρυπιδης Στυλιανίδης υποστήριξε ότι: «δεν πρέπει σ’ ατή τη δύσκολη στιγμή για τη Συμμαχία να ανοίγουμε ζητήματα στην περιοχή, την ώρα που οι κίνδυνοι απ΄ το Ισλαμικό κράτος και την τρομοκρατία απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στη Ν.Α. Μεσόγειο».

Για την παρουσία των τουρκικών πλοίων τόνισε: «Πρέπει να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις και το άνοιγμα ζητημάτων που μπορούν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».

Για την Κυπριακή Δημοκρατία υπογράμμισε ότι: «Λειτουργεί ως κυρίαρχο κράτος – μέλος της Ε.Ε., που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα τους διεθνούς δικαίου» και σημείωσε ότι «τα πλεονεκτήματα αυτά που προσδοκά να αποκομίσει από τις γεωτρήσεις, δεν αφορούν μόνο στον ελληνοκυπριακό κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και στον τουρκοκυπριακό πληθυσμό».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να περιπλέκεται αυτό το θέμα με το ζήτημα της επίλυσης, το οποίο πρέπει να επιμείνουμε να διευθετηθεί, αλλά χωρίς να χάνουμε χρόνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην περιοχή, χωρίς να αδικούμε κανέναν και με απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και την ΑΟΖ που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας και το οποίο θα ήταν ευχής έργο να επικύρωνε και η Τουρκία.

Αναφερόμενος στις ευρύτερες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είπε ότι από το 2004 έχουν βελτιωθεί σημαντικά, επισημαίνοντας ότι σε τομείς που υπήρξε αμοιβαίος σεβασμός, είχαμε αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στο διμερές εμπόριο, υπενθύμισε ότι όταν ξεκίνησε τη συνεργασία ως αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών το 2004, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ήταν € 350 εκ., το 2013 στη διακυβερνητική συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, διαπιστώθηκε ότι ξεπέρασε τα € 5 δις και ετέθη κοινός στόχος από Σαμαρά και Ερντογάν στο εγγύς μέλλον να φτάσει τα € 10 δις.

Ο βουλευτής Ροδόπης, κατέληξε λέγοντας ότι τόσο το εμπόριο όσο και η από κοινού προώθηση του αγωγού TAP, επιβεβαιώνει αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες: «σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα, δεν τα διαβαίνουν στρατοί…».

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.