Ο Γάλλος πρέσβης – Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, όπως κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ. Είναι μια ημέρα πολύ σημαντική για τη συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, και της Βόρειας Ελλάδας, γιατί έχουμε υπογράψει σήμερα ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των διευθυντών εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας και της περιοχής της Μασσαλίας» τόνισε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί (Christophe Chantepy), αναφερόμενος στην υπογραφή της σύμβασης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και την Ακαδημαϊκή Περιοχή της Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής, που αποτελείται από τις Ακαδημίες της Μασσαλίας και της Νίκαιας.

Ο κ. Σαντεπί, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργανώθηκε την ημέρα υπογραφής της προαναφερόμενης σύμβασης (1η Απριλίου), μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημασία της συνεργασίας και της περαιτέρω ενίσχυσής της, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι πολύ σημαντική για την προετοιμασία του μέλλοντος για τα παιδιά, τους μαθητές, τους φοιτητές». Η συμφωνία ενθαρρύνει – μεταξύ άλλων- συνεργασίες και ανταλλαγές μαθητών και εκπαιδευτικών μεταξύ σχολείων των δύο περιοχών.

«Η πρόκληση είναι η προετοιμασία του μέλλοντος. Γιατί η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον. Και οι πολίτες θα ψηφίσουν όπως θέλουν, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική επιλογή για τα παιδιά τους», ανέφερε ο κ. Σαντεπί, απαντώντας στην ερώτηση ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων (στις 26 Μαΐου) ευρωεκλογών.

Ερωτηθείς για το αν η ανοικτή επιστολή, που πρόσφατα απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στους Ευρωπαίους πολίτες (και δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου σε 28 ευρωπαϊκές εφημερίδες) με τίτλο για μια «Ευρωπαϊκή Αναγέννηση», βρήκε ή αν θα βρει ευήκοα ώτα, ο κ. Σαντεπί είπε «πρέπει οι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθανθούν την ασφάλεια ότι η Ευρώπη τους προσφέρει την ασφάλεια σε όλους τους τομείς, των θέσεων εργασίας, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας στην καθαρή της σημασία της λέξης».

«Το πιο σημαντικό – συνέχισε ο κ. Σαντεπί, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η Ευρώπη είναι ένα plus για εμάς, για όλους. Έχουμε περισσότερη δυνατότητα να κάνουμε τα πράγματα μαζί, αν κάθε χώρα είναι μόνη της δεν μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που οι πολίτες θέλουν να έχουμε».

Εξάλλου, ερωτηθείς για το ποιες εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσει στη γηραιά ήπειρο ένα Brexit δίχως συμφωνία, ο κ. Σαντεπί τόνισε «οι φίλοι μας της Μ. Βρετανίας έχουν ψηφίσει, τώρα είμαστε στο τέλος της περιόδου για ποιο τρόπο Brexit θέλουν. Είμαστε εδώ και θα δούμε στις επόμενες ώρες και μέρες».

ViaDiplomacy Newsroom