Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου υπέρ τουρκικής στρατιωτικής δράσης στο Κομπανί

Τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες επηρεάζουν οι αιματηρές διαδηλώσεις των Κουρδών κατά της τουρκικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου που ξέσπασαν εξαιτίας της άρνησης να βοηθήσει στρατιωτικά τους σύριους Κούρδους της πόλης Κομπανί που μάχονται κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους Ιράκ και Λεβάντε (ISIL). Παράλληλα τίθεται σε δοκιμασία και η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Κουρδικού.
Η αξιωματική αντιπολίτευση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου πρότεινε σύμφωνα με τη Zaman να κατατεθεί προς έγκριση στην τουρκική εθνοσυνέλευση ένα νέο σχέδιο νόμου που θα καθιστά δυνατή την αποστολή των τουρκικών στρατευμάτων στη συνοριακή συριακή πόλη Κομπανί με στόχο την απόκρουση των επιθέσεων του ISIL. Επιπλέον ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κατέστησε σαφές ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν αμέσως μετά την εξολόθρευση των ισλαμιστών μαχητών του ISIL στο Κομπανί.

Το κοσμικό CHP μαζί με το φίλο-κουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) είχαν καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση της 2ας Οκτωβρίου για στρατιωτική δράση στο Ιράκ και τη Συρία.

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη παρά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε έξι επαρχίες. Περίπου εικοσιπέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες τρεις ημέρες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το φίλο-κουρδικό HDP ότι παρακινεί τους διαδηλωτές να προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες. Όμως ο ηγέτης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) Σελαχαντίν Ντεμιρτάς αρνήθηκε τους ισχυρισμούς τους δηλώνοντας ότι «εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε βία».

ViaDiplomacy Newsroom